E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Poradna

Pro velký zájem našich čtenářů opět obnovujeme rehabilitační a ergonomickou poradnu. Zde je prostor pro Vaše dotazy týkající se obtíží pohybového ústrojí, bolestí páteře, hlavy či končetin, svalů nebo kloubů, chronických bolestí nebo jiných potíží souvisejících s pohybovým ústrojím a hybností. Poradíme Vám také, jaké zvolit cvičení, pokud chcete problémům předcházet, nabídneme i pomoc při výběru vhodného ergonomického nábytku nebo nástrojů či cvičebních pomůcek. A k dispozici Vám je i odbornice na psychický i fyzický vývoj dětí.

 

Odpovídat budou odborníci s dlouholetou praxí:

 

MUDr. Jitka Mašková Švejdová

  • lékařka rehabilitační a fyzikální medicíny
  • ergonomická poradna - diagnóza potíží a návrhy řešení na úrovni chybných pohybových stereotypů
  • pracoviště: Ordinace léčebné rehabilitace, Hlavní 814, 468 51 Smržovka, Tel.: 602 819 158

MUDr. Juraj Repka

  • lékař rehabilitační a fyzikální medicíny
  • dotazy ohledně diagnózy a návrhů léčby obtíží pohybového aparátu
  • pracoviště: Ordinace léčebné rehabilitace, Hviezdoslavova 520, 149 00 Praha 4, Tel.: 272 926 288

Mgr. Bc. Zdislav Duňka

  • fyzioterapeut
  • dotazy v oblasti rehabilitace, fyzioterapie a zdravého životního stylu
  • pracoviště: Pod Špičákem 45, 468 41 Tanvald, Tel.: 732 853 863

MUDr. Věra Kleplová

  • peditarička, lékařka rehabilitační a fyzikální mediciny, autorka originální reflexní techniky Bodová cvičební metoda MUDr Kleplové
  • dotazy ohledně pohybového vývoje kojenců, pohybu dětí, tělesného i duševního vývoje od narození až po adolescenci a jeho odchylek (LMD, poruchy pozornosti)
  • akreditované pracoviště MŠMT - Pohybové studio MUDr. Kleplová, Oldřichov 192 (u Duchcova), 2. pracoviště: Unhošť, Křivoklátská 365, 3. pracoviště: Hviezdoslavova 520, Praha 4, Tel.: 606 691 028, www.pohybovestudio.cz

 

Dotazy zasílejte:

  • e-mailem na adresu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript - do předmětu uveďte heslo "Poradna"
  • poštou na adresu: Hlavní 814, 468 51 Smržovka

Můžete se také objednat na lékařské vyšetření v ordinacích lékařů a fyzioterapeuta na uvedených telefonních kontaktech.



Asymetrie u miminka - řešení Vojtovou metodou Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 05 Prosinec 2014 10:49

Uvádíme zde dotaz, který dostala MUDr. Jitka Mašková v internetové poradně U Lékaře.cz. Protože se týká vývoje miminka, poprosili jsme o jeho zodpovězení naší odbornici MUDr. Věru Kleplovou.

Dobrý den, mám 9ti týdenní miminko - holčičku. Byly jsme na vyšetření u fyzioterapeutky s tím, že nás tam odeslala dětská lékařka. Holčička se jí při zkoušení pasení koníků v 6ti týdnech po krátkém držení překulila na pravou stranu. Fyzioterapeutka která praktikuje Vojtovu metodu konstatovala, že holčička má mírnou asymetrii - podle jejího názoru patrná již při pohledu na čelíčko a tvářičku - jsou trochu větší než na levé straně. Jako laik se přiznám, že to příliš nevidím. Ale tato asymetrie není až tak problémová. Větší nedokonalost však spatřuje v tom, že holčička při zvedání nožiček k bříšku se trochu odrazí pravou patičkou a pak nepoužije příčné břišní svaly, ale kroutí bříškem zprava doleva a tak zvedne nožičky. Doporučila nám cviky - stlačování bodů pod bradavkou mezi žebry a zároveň na hlavičce. Zároveň však konstatovala, že zvedání a zapojování příčným břišních svalů umí miminka cca ve třetím měsíci. Což my máme ještě čas to dohnat. Chci se zeptat, jestli je vhodné - nutné začít terapii již nyní nebo spíše vyčkat to toho třetího měsíce? Přiznám se, že jsem spíše příznivcem přirozeného vývoje, proto se ptám. Děkuji moc za Vaši odpověď. J. U.

 

Celý článek...
 
Chodítko vs. nošení dítěte na boku Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 12 Listopad 2014 11:17

Paní doktorko, první dítě se mi rozchodilo s pomocí chodítka. Bylo to v pohodě, dala jsem dítě do chodítka, a mohla jsem vařit a dítě mít pod kontrolou. Nyní u druhého dítěte mi dětská lékařka nedoporučuje používat chodítko a mě již z nošení ročního dítěte na boku, když vařím, bolí záda. Opravdu vadí dítěti chodítko? Děkuji za odpověď.

 

Celý článek...
 
Zadýchávání Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 12 Listopad 2014 09:04

Dobrý den,

mám problém se zadýcháváním. Zadýchávám se při rychlejší chůzi a při chůzi do kopce nebo do schodů. Plicní vyšetření mám hotové, nejedná se o astma, kapacita plic je na dolní hranici normy. Začal jsem se trochu více hýbat, chodím na procházky 1-2 x týdně, někdy i častěji, jak práce dovolí, ale po měsíci stále necítím žádné zlepšení. Nemůžete mi poradit nějaké cvičení? Budu vděčný za odpověď, chci stačit své přítelkyni, která ráda chodí.

Díky, Jarda

Celý článek...
 
"Vytočené nožičky" u ročního dítěte Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 11 Listopad 2014 10:21

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem týkajícím se mé 14 měsíční dcery. S manželem jsme fandové konceptu barefoot (bosé chození, obuv nezamezuje cítit terén apod.) Zamilovala jsem se do představy, že naše holčička bude běhat bosky a naučí mě, že chození bosky venku nebolí. Když se ale začala stavět (v necelých 10 měsících), moje představa se trochu nabořila. Stojí vytočenýma nožkama a těžiště je na vnitřní straně chodidla, pata vbočená a občas to vypadá, že si snad bude stát na vnitřních kotnících (přeháním, ale samozřejmě cítím odpovědnost a možnost to nějak ovlivnit tak, aby se vyvíjela správně - aby měla zdravé nohy, záda..) Já sama, když stojím, cítím váhu na vnitřní straně chodidla, ale ploché nohy nemám...

Celý článek...
 
Bolest v bederní oblasti s vystřelováním do nohy Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 07 Listopad 2014 13:15

Pane doktore, asi 6 týdnů mám bolest v dolní části zad a vystřeluje to do pravé nohy jakoby přes koleno, nekulhám, před týdnem jsem byl na magnetické rezonanci a mimo jiné se tam píše: v úrovni L5/S1 je patrná mírná deviace durálního vaku dorzálně a doprava. Myslíte si, že se mohu uzdravit bez operace? Děkuji za Váš čas. Zdeněk.

Celý článek...
 
Léčba osteoporózy - prolomení Th7 Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 27 Říjen 2014 14:35

Paní Jana se v internetové poradně U Lékaře ptala na vysvětlení tohot nálezu: Hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni horni kryci plotny Th7 kde je take vrchol hyperkyfozy. Hrudnik ma porotickou strukturu. Odpověď na tento dotaz a doporučení k léčbě osteoporózy naleznete zde.

 
Bolest pod posledním nepravým žebrem Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 17 Říjen 2014 08:43

Dotaz zodpověděla naše lékařka MUDr. Jitka Mašková Švejdová v internetové poradně U lékaře, najdete ho zde.

 
Spondylolistéza Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 03 Listopad 2013 00:00

Dotaz:

Trpím již po dobu 3 let bolestmi v zádech (spondylolistéza) s akutními ataky (L5/S1) s tím, že hlavní problém mám v levém SI kloubu. Mohla byste mně doporučit nějaké základní cviky ke srovnání a zpevnění SI kloubů, cviky na uvolnění znám. Na základě Vašeho článku jsem dospěla k závěru, že mám pánev šikmou, levá strana je níž.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

Strana 1 z 2