E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a jiných předmětů.

Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice a zabývá se i uspořádáním prvků na obrazovce. Oblast ergonomie je ovšem ještě širší, než je zde naznačeno, a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Ubližujete svému pohybovému ústrojí ve svém povolání nebo při nějaké činnosti? Většinou můžete stejnou práci vykonávat a neubližovat si. Stačí změnit polohu při práci, vymyslet nějaký snadný přípravek, který vám pomůže, někdy stačí i jen odstranit si předsudek, že jinak práce vykonávat nelze. Vykonávat práci nebo třeba odpočívat a neškodit si je možné a právě k tomu slouží ergonomická poradna. Ptát se můžete zasláním e-mailu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a do předmětu napiště heslo "Poradna".



Ergonomservis Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 10 Září 2014 08:09

Ergonomservis logo

Slyšeli jste někdy slovo ergonomie? Možná jste zaslechli alespoň přídavné jméno "ergonomický". Ergonomická klávesnice, ergonomická židle, ergonomická rukojeť... A znamená to, že jmenovaná věc je dobře padnoucí lidskému tělu svým tvarem a snadno se používá bez poškození těla. Na ergonomické klávesnici se dobře píše, nebolí z ní ruce, nepoškozuje zdraví. Na ergonomické židli se dobře sedí, je hezky tvarovaná, poskytuje optimální oporu páteři, nebolí z ní záda. Ergonomická rukojeť se dobře drží a pěkně padne do ruky.

Celý článek...
 
Zdravá záda v pohybu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 18 Červenec 2011 09:26

Nevíte jak pracovat a nehrbit se? Nevíte jak vysvětlit svému dítěti, aby sedělo rovně? Chcete se poučit a přitom se i pobavit? Pro Vás tedy je odkaz na velmi zajímavé stránky:

 

Celý článek...
 
Zdravá záda studenta - posluchárny. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 12 Říjen 2010 15:08

Studentský život je krásný, to opakujeme často, ale spíše proto, že již si pamatujeme jen to pěkné. K studentskému životu patří mnohé nejistoty, strachy u někoho i průjmy před zkouškami, bolavá hlava po mnohých pijatikách, nešťastné lásky, neporozumění od dospělých. A k tomu ještě často bolavá záda a bolavá hlava.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka - řeč těla Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 03 Květen 2010 09:07

I když to zní podivně, tak naše záda jsou i orgánem řeči. Je známou skutečností, že pes vyjadřuje svůj postoj k druhému jedinci nahrbením a pokrčením. Řeč těla je poměrně bohatý jazyk, který používá většina lidí a většina lidí ho umí i slušně číst u druhých. Jen u člověka je jaksi neslušné o tomto způsobu vyjadřování hovořit.

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě – prosinec Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Úterý, 01 Prosinec 2009 21:32

A je to tady, moji milí, máme konec roku. Zahrádka je zazimovaná;  shrabané listí odvezli popeláři, to pro jistotu, aby se pod kaštany nedržela klíněnka jírovcová, sloupovité formy jehličnanů máme stažené motouzem, aby se nerozklesly, kdyby zcela náhodou a vyjímečně u nás padal sníh a trvalky jsou pokryté chvojím, aby se jim hezky spalo a na jaře zbytečně brzy nevyrašily.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka - musí trpět záda maminky? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 16 Květen 2010 12:56

Malé dítě je bezbranné, neumí chodit a tak po jeho narození je maminkou i ostatními členy rodiny přenášeno, chováno, vkládáno a vyndáváno z kočárku, maminkou je pak i kojeno. A mnohé maminky dostávají vzhled ohnutých pečovatelek. Někdy ke mně do ordinace se postupně objednávají do různí členové rodiny - maminky, tatínkové, babičky atd. a žádají rychlé odblokování páteře a příčina je v péči o malé dítě.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka - zkušenost Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 01 Březen 2010 11:10

Mám zlomenou pravou ruku,  snažím se levou rukou odemknout poštovní schránku, vyndat visací zámeček, vyndat dopisy, podržet dopisy a současně zamknout. Při této rutinní činnosti mi nyní mnohokrát vypadávají dopisy,  klíče.  Skupinka  lidí čeká na výtah a snaží se dívat jinam, nevidět mě.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka – holistická léčba. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 04 Listopad 2009 19:05

Šťastné bezproblémové dětství je klišé, které má v představě většina z nás, a to i přesto, že jsme si každý dětstvím prošel. Nikdy asi není člověk vystaven tolika vlivům jako ve školním věku. První polovina tohoto období se odehrává ještě v době, kdy dítě neprošlo pubertou, aby získalo vlastní nadhled a v té druhé polovině probíhá velmi důležitý proces vývoje zvaný puberta. Zastavíme se nyní v předpubertálním období a pro zjednodušení u dítěte, které je milováno. Každé dítě jedinečně prožívá svůj vývoj tělesný i duševní, a proto by i ke každému dítěti měl být individuální přístup, a to v rodině i ve škole.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 1 z 6