E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravý vývoj

Zdravý tělesný i duševní vývoj není samozřejmostí.  Vzdálili jsme se přirozenému vývoji ovlivňování přírodou i společenstvím. Nyní na nás má vliv na jedné straně nadbytečné omezování v pohybu, často i v myšlení, předkládány jsou nám hotové „pravdy“, na druhé straně máme obrovské možnosti škodit sobě i druhým. Cestou je pochopit sebe, své tělo i své duševní potřeby a najít své místo v životě, mít se rád, vážit si sebe i svého okolí.

Motto: „Čím slabší je tělo, tím víc poroučí; čím silnější, tím víc poslouchá.“ Jean-Jacques Rousseau

Na tomto místě se budete pravidelně dozvídat, jak to zařídit, aby vás vaše pohybové ústrojí nebolelo a hlavně vás neomezovalo.



Srovnávání pánve 2.cvik Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 08 Březen 2009 21:44

2. cvik na uvolnění SI kloubů se provádí ve stoje. 

Celý článek...
 
Srovnání pánve - 1.cvik Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 24 Únor 2009 21:51

1. cvik na uvolnění SI kloubů vychází z mobilizace, kterou používala fyziotherapeutka paní Ludmila Mojžíšová. Pro potřebu automobilizace jsem upravila její „tobogán“.

Celý článek...
 
Srovnání pánve Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 24 Únor 2009 21:07

K lékařům přichází velké množství pacientů s bolestí páteře. Velká většina těchto pacientů má zablokovaná skloubení mezi páteří a pánví, tzv. sacroiliakální klouby neboli SI klouby. Posun nebo blokáda těchto kloubů je typická pro onemocnění páteře a to v kterékoliv její části, tzn. SI klouby bývají zablokovaná jak při onemocnění bederní, ale i při onemocnění hrudní a krční páteře. Dokonce posun či blokádu SI kloubů většinou nacházíme u pacientů s onemocněním kyčlí, kolen, nohy i orgánů břišní dutiny. Při odstranění bloku tohoto kloubu, obtíže často zcela mizí anebo aspoň se zmírní. Často teprve při odstranění blokády SI kloubů a při jejich udržování v nezablokovaném stavu se naše pohybové ústrojí stane léčitelné.

Celý článek...
 
Nejen záda II. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 11 Leden 2009 18:18

Začneme od začátku. Když se malý človíček narodí, vychází sluníčko pro všechny.

První, co si do života přináší je pohyb. Dýchání je pohyb, tlukot srdce je pohyb. Neuvědomujeme si to a bereme tento fakt jako zcela běžný jev. První, co nás očividně zaujme je pohyb těla. Rukou, nohou, hlavy, těla samotného a tedy i zad. K tomu patří ještě mohutný nádech a kojenecké „U Á Á Á Á“, což svědčí o výtečném zdravotním stavu. Na takovémto kojeneckém „provětrání plic“ je opět vidět pohyb. Pohyb, který je komplexní od hlavy až k patě. A to, co není vidět je práce vnitřních orgánů.

Človíček funguje jako celek.

Celý článek...
 
Proč bolest ??? Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 11 Leden 2009 16:18

Proč nás pohybové ústrojí bolí je základní otázkou, kterou si pokládáme. A je důležité, abychom hledali odpovědi. Bez řešení této otázky můžeme podlehnout snaze řešit pouze bolest, a to nejlépe zázrakem.

Jenže naše pohybové ústrojí je nutné léčit a to bez nás v žádném servisu dobře neprovedou. Proto je i nutné, abychom porozuměli našim problémům. A pak budeme umět řešit bolest, a dokonce budeme umět i předcházet bolesti, tím, že neonemocníme. 

Celý článek...
 
Nejen záda III. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pondělí, 16 Únor 2009 20:32

Tak nám to děťátko povyrostlo,
Je mu kolem mesíce.
Krásně papá, spinká, kaká. Když se  přiblížíme na vhodnou vzdálenost, zachytí na chvíli náš pohled a to  hlavně ve střední poloze hlavy, to znamená obličejem k nám,“Ale on /ona / je tak zvědavý, že se stále na nás  z postýlky dívá.

Celý článek...
 
Nejen záda I. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 11 Leden 2009 17:41

„Bolí mne záda“ je dost časté sousloví, které pronáší mnoho lidí. Zaměřují pozornost na část svého těla. Celek svého já, jaksi přehlíží. A právě v těch dalších částech (a to nejen z hlediska svalů, kostí, kloubů, vnitřních orgánů, ale i psychiky a duševna) může být příčina, proč  záda bolí.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 6 z 6