E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Bike manuál – vše, co potřebujete vědět o svém kole Tisk Email
Recenze
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pátek, 22 Květen 2009 17:54

Bike manuálAutor: Fred Milson
Vydala: Grada Publishing, a.s.
Z původního vydání v nakladatelství Haynes Publishing pod názvem „The Bike Book“, v překladu Tomáše Vítka

S uvedenou publikací se nám dostává do rukou originální dílo, průvodce, který cyklistu začínajícího i pokročilého, provede technickými záležitostmi jízdního kola. V jeho přehledném a srozumitelném uspořádání, s použitím více než osmi set barevných fotografií,  které zobrazují celá kola, ale i jednotlivé díly a zacházejí až do úplných detailů, včetně pracovních postupů, se snadno orientujeme.  Manuál je rozdělen na deset kapitol a končí výkladovým slovníkem odborných termínů, které jsou použity v knize a jsou také používány v profesionální mluvě, týkající se techniky bicyklů. 

Bike manualNyní si přiblížíme jednotlivé kapitoly:
1. Výběr kola. Zde se v několika oddílech seznámíme se všemi typy kol, účelem jejich použití, stanovení velikosti kola a základním nastavením před první jízdou. Tuto část je dobré nastudovat dříve než se rozhodneme kolo koupit.

2. Základní údržba.  Kapitola začíná celkovým popisem kola s perfektním vyobrazením, které usnadní pochopení dalších textů. Dále je zde popsáno a vyobrazeno nářadí ke kolu, mazadla, rychlá prohlídka před jízdou, opravy defektů.

3. Brzdný systém. Tato kapitola se zabývá velmi důležitou částí kola, protože fungující brzdy jistí naše přežití při cyklistice. Dozvíme se vše o používaných typech brzd, jejich údržbě, montáži a seřizování.

4. Řazení. Přehazovačka a přesmykač jsou komponenty,  které nám usnadňují jízdu. Opět v kapitole najdeme vše co je třeba, včetně vyobrazení pracovních postupů při montáži a údržbě.

5. Zapouzdření řazení, brzdy a dynama.  V kapitole se seznámíme s u nás méně používanými systémy přehazovaček, ale je zde také popsán systém středových brzd, který se používá u dětských kol, nebo u skládaček. Také se dozvíme něco o středových dynamech, která v Česku téměř nespatříme.

6. Pohonný systém.  Zde je vše o nejkomplikovanější části kola, kterou je jeho pohon. Když řádně nefunguje, tak nás to při jízdě přivede k šílenství.

7. Středové složení, kliky a převodníky. Část, která bezprostředně převezme sílu našich nohou a předá ji pohonnému systému, si zaslouží pozornosti. Když dobře nepracuje, budeme při jízdě značně znechuceni. A opět se dozvíme všechno o vyráběných typech, montáži, údržbě a seřízení včetně mnoha obrázků.

8. Kola. Zde se dozvíme vše o kolech našeho kola a také o jejich údržbě a seřizování.

9. Řídítka a sedla. Řídítka umožňují ovládání kola a na sedle a jeho seřízení záleží, kolik toho na kole vydržíme. Je zde vše, co potřebujeme vědět.

10. Rámy, vidlice a odpružení.  V poslední kapitole jsou popsány nosné komponenty kola. Nepochybujme o tom, že jejich dobrý stav uchrání při cyklistice naše zdraví. Dozvíme se vše, včetně údajů o jejich výrobcích a jejich materiálech.

Bike manuál je jedinečná příručka, která nám umožní, při troše zručnosti, si udržovat svůj bicykl v dobrém stavu, případně si provést některé opravy a neutrácet v servisech peníze za maličkosti. Snáze si také uvědomíme situaci, kdy stav našeho kola už „opravdu vyžaduje zásah“. Přeji mnoho bezproblémových kilometrů.