E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Cvičení na velkém míči Tisk Email
Recenze
Napsal uživatel Mgr. Anna Steinerová   
Úterý, 19 Květen 2009 11:52

Cvičení na velkém míčiAutorka: Mgr. Helena Jarkovská
Vydala: Grada 2007, 184 stran

Jak už název napovídá, kniha se věnuje převážně cvičení na velkém míči. V ucelené publikaci můžete najít celkem 95 cviků, jak dynamických, tak posilovacích, protahovacích, relaxačních i balančních. 

Cvičení na velkém míčiÚvodní teoretické kapitoly seznámí čtenáře se základy anatomie pohybového aparátu, velmi pěkně pojednávají o svalové rovnováze, zásadách správného držení těla a dýchání při cvičení a naopak o negativních důsledcích nedostatku pohybu, vadného držení těla a svalové nerovnováhy ve vztahu k bolestem páteře.

Kromě cvičení naleznete v knize i praktické informace a rady pro nákup velkého míče, péči o míč a jeho správné používání, ale také možnosti využití míče v domácnosti.

Převážná část knihy je věnována praktické části, kterou tvoří zásobník cviků na velkém míči. Slovní popis cviků je doplněn velmi zdařilou fotodokumentací. Nechybí ani popis správné techniky provedení pohybu a upozornění na možné chyby. U každého cviku autorka zdůrazňuje, které svaly jsou procvičovány. Závěrem jsou některé cviky vybrány a zařazeny do dvou názorných ukázkových sestav.

Jak autorka uvádí: „Cvičení na velkém míči je fyzicky účinné a má blahodárný vliv na celé tělo i duši.“ Balanční míč je ideálním náčiním, které vás donutí rozvíjet všechny pohybové schopnosti, zejména pohyblivost, koordinaci a rovnováhu.

Kniha je vhodná pro všechny, kteří si oblíbili cvičení s velkým míčem, ať už mají míč doma a hledají inspiraci na samostatné cvičení nebo se teprve chystají k nákupu míče. Publikaci jistě ocení i rehabilitační pracovníci a instruktoři pohybových aktivit.