E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Cyklistika v Krkonoších Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Neděle, 29 Březen 2009 21:22

Tak už nám přichází jaro. Konečně přišel den, kdy vytáhneme ze sklepa kolo! Pro jistotu je zkontrolujeme, zda je na naše výlety v pořádku. Jestli si nevěříte, dejte je ještě rychle na generálku k odborníkům. Je lepší, když vám přijdou na opotřebované brzdy dřív, než to zjistíte při sjezdu v takové „čtyřicítce“. A když už vám zbývá jen promyslet, kam jste se ještě na kole nepodívali, zkuste si projet na kole Krkonoše. 

Sezóna zde začíná později. Když vyjedete na „kopečky“ v květnu, ještě můžete kolo přetahovat sněhem – ale i to má někdy své kouzlo. A kam vyjet? Záleží jen na momentální kondici a na tom, který kout našich hor chcete poznat. Cyklotras je zde již na 400 km. Na ně navazují další trasy v podhůří – kolem Hostinného, Jilemnice, Trutnova, Vrchlabí, Žacléře.

Pokud jste ubytováni na jednom „konci“ hor (např. v Harrachově) a chcete poznat druhý (třeba si objet Rýchory), můžete využít krkonošské cyklobusy. Přiblíží vám start či cíl cesty. Na páteřní trasu východ – západ navazují další, kratší linky sever – jih a zpět. Jsou vybavené na přepravu kol, cykloturistů, ale slouží i pěším turistům. Ve střední části Krkonoš nabízí “Bikearéna Krkonoše“ tématické cyklotrasy. Každá má své jméno a je k ní vydán letáček s popisem zajímavostí a mapou.

A na co nesmíte zapomenout? Cyklisté na území národního parku mohou jezdit jen po silnicích, místních komunikacích a vyznačených trasách (to je jeden z bodů Desatera pro cykloturisty v Krkonoších). Na ostatní turistické cesty, které nejsou označeny jako cyklotrasy, mohou jen „pěšáci“. Zdánlivě široká, pohodlná cesta se může po chvíli zúžit ve stezku, která vede rezervací nebo těžkým terénem. A tam si cyklisté koledují o úraz nebo pokutu. A moc vás prosím – dodržujte na cestě bezpečnost pro „pěšáky“! Mají na horách před koly přednost. Není nic horšího, než když vás na cestě vyleká cyklista, řítící se těsně okolo. Přibrzděte a dejte o sobě vědět, aby turista stačil včas uhnout.

Každý čeká, že na horách bude alespoň polovinu túry šlapat do kopce. A těch si tady v Krkonoších užijete! Jedno stoupání „výživnější“,než druhé. Ale máme tu také lahůdku pro ty, kteří do kopce neradi – a to tzv. „Dlouhé sjezdy“. Devět cyklotras začíná vesměs na horním konci lanovek nebo nejvyšší zastávce cyklobusu. Pak vedou už jen dolů do podhůří. Sjíždí se např. s Čertovy hory (1020m n.m),  Předního Žalého(1018m n.m), Medvědína (1234m n.m), Pláně (1195m n.m), Černé hory (1299m n.m), Horní Malé Úpy (1066m n.m) a jejich délka je od 20 do 30km.

V Krkonoších nemusíte poznávat jen „naši“ stranu hor, ale můžete se vydat i do Polska. Hory ze severní strany mají překvapivě jiný charakter, než u nás a některé zajímavosti stojí za návštěvu.

Ve většině krkonošských obcí najdete v Infocentrech velmi pěkné informační materiály – mapy i popisy jednotlivých cyklotras. Více najdete také na internetových adresách:
    www.bikearena.ergis.cz
    www.krkonose.eu
    www.hory-krkonose.cz/cyklotrasy

Přeji vám šťastnou cestu a hezké zážitky z Krkonoš na kole!