E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Nejen záda IV. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 29 Březen 2009 20:29

Postupujeme pomalu vpřed, pouze o 14 dnů. Děťátku je  šest týdnů. Zde se musíme zastavit, protože je to velmi důležitý mezník nejen z hlediska páteře. zad, ale i vývoje psychiky. 

Začneme tou psychikou. Dítě leží na zádech. Když se k němu skloníme a mluvíme na něj, zastaví veškerý svůj pohyb, soustředěně se dívá a dobrý pozorovatel poznává v pohybech jeho rtů náznak kopírování hlásek, které vyslovujeme. Zde začíná logopedie a logopedická cvičení. Jakmile uděláme v hovoru krátkou pauzu, rozehraje se pohyb celého těla s nádherným úsměvem a radostnými jiskrami v očích. Dítě nás vnímá celým svým já. Zrakem, sluchem, čichem, pocitem. Je to nádherná „konverzace – rozhovor“ s naším nejupřímnějším kamarádem.

V takové situaci si ani neuvědomujeme, že mluvíme vlastně o zádech-páteři
Dítě dokáže ležet rovně, Osa středem obličeje a těla je rovná čára. Ručičky ve stavu pozornosti jsou jako „ rozevřený svícen“ symetricky položené, nožičky souměrně rozevřené.

Můžeme mít radost, protože vše je v pořádku a čekají nás jenom radosti.
Pokud si to sami nezkazíme, A čím ? V první řadě jsou to často používané sedačky, potom současné kočáry,  plovoucí podlahy a také lidský faktor, podceňující drobné odchylky. které jsou komentovány: “ On z toho vyroste. „  -  „ Já, my, táta, máma ------byl taky takovej. „ Ono totiž neustálým posilováním malé  chyby vzniká chyba větší a ta se potom velmi těžko napravuje.

A proto radujme se z krásy a  podporujme krásu.