E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Srovnání pánve - 1.cvik Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 24 Únor 2009 21:51

1. cvik na uvolnění SI kloubů vychází z mobilizace, kterou používala fyziotherapeutka paní Ludmila Mojžíšová. Pro potřebu automobilizace jsem upravila její „tobogán“.

Upravený tobogan paní MojžíšovéLevá dolní končetina je pokrčená a rotována do strany, aby držela pánev pevně na podložce, pravá dolní končetina rotuje zevně dovnitř, pohyb se 2x opakuje. Vymění se nohy a stejný pohyb se provádí levou dolní končetinou. Opět se vymění nohy a tentokrát se pravou dolní končetinou rotuje zevnitř ven, přitom se dbá, aby pánev byla přilepena k podložce, aby koleno a špička nohy byla tlačena dolů a pata nahoru. Cvik dokončíme stejně levou dolní končetinou. Doporučuji tento cvik provádět ráno a večer na lůžku, někdy je vhodné opakovat před i po cvičení, nebo sportu.

Je to cvik komplexní, kterým se uvolňují svaly, kyčelní klouby, SI klouby, optimalizují se vztahy v oblasti pánve. Nedoporučuji tento cvik cvičit po totální endoprotéze kyčelního kloubu, při rizikovém těhotenství, při těžším kardiovaskulárním onemocnění a při vysokém krevním tlaku.

 

 

 

 

 

 

!!! výzva pro terapeuty i pacienty!!!
Máte-li vyzkoušen jiný způsob uvolňování SI kloubů – rovnání pánve, rádi ho zveřejníme.
V březnu budeme uvolňovat SI klouby zadním pružením ve stoji.