E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Srovnání pánve Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 24 Únor 2009 21:07

K lékařům přichází velké množství pacientů s bolestí páteře. Velká většina těchto pacientů má zablokovaná skloubení mezi páteří a pánví, tzv. sacroiliakální klouby neboli SI klouby. Posun nebo blokáda těchto kloubů je typická pro onemocnění páteře a to v kterékoliv její části, tzn. SI klouby bývají zablokovaná jak při onemocnění bederní, ale i při onemocnění hrudní a krční páteře. Dokonce posun či blokádu SI kloubů většinou nacházíme u pacientů s onemocněním kyčlí, kolen, nohy i orgánů břišní dutiny. Při odstranění bloku tohoto kloubu, obtíže často zcela mizí anebo aspoň se zmírní. Často teprve při odstranění blokády SI kloubů a při jejich udržování v nezablokovaném stavu se naše pohybové ústrojí stane léčitelné.

Příčinu problémů z posunu a blokád SI spojení u člověka vidím v příliš krátkém vývoji člověka jako živočišného druhu. Naši živočišní předchůdci s téměř horizontální páteří mají oproti člověku pánev sklopenou ventrálně přibližně o 90 stupňů a mají tak i SI spojení uloženy horizontálněji a při každém jejich kroku dochází i k pohybu v těchto kloubech. Průřez SI kloubem je vlastně protáhlý ovál. U čtyřnohého zvířete vektor síly při chůzi působí na mnohem kratší kloub a tím předpokládám, že je i stále uvolňován. U člověka působí vektor síly na mnohem delší kloub a tím i pohyb v tomto kloubu je při chůzi značně brzděn až často není žádný.

Srovnání pánve - obrázek 1Chybný sed

U čtyřnohého zvířete SI klouby (ani pánev) nenesou žádnou váhu těla, a není u něho ani vyvinuta stranová dominance. Právě stranová dominance (většinou pravostranná dominance),  která je pro člověka charakteristická, často vede k asymetričnosti nejprve funkční a později i strukturální. Asymetricky se např. stahují svaly, které mají přímý vliv na postavení  pánve, svaly podél páteře, asymetrie je i ve svalech končetin, jiné je svalové napětí na pravé a levé straně člověka.

Čtyřnohé zvíře nepoužívá ani sed s překřížením dolních končetin a tím u něho nedochází k dlouhodobému rotování pánve při takto asymetrickém sedu. Zkontrolujeme-li si sed s překřížením dolních končetin, je rovina pánve proti rovině trupu rotována při pohledu ze shora o l5-20 st. (při zaklesnutí nohou, které některé ženy dokážou a dokonce velmi často provádějí i kolem 30st. -  a takto často sedíme po více hodin. Zajisté reagují asymetrickým stažením i svaly pánve. Upozorňuji, že při posunu v SI kloubu směrem dopředu je asymetrický sed s nohou nahoru na straně posunu vlastně úlevový a tudíž dále a dále praktikovaný a to je chybou.

Šikmá a rotovaná pánevKontrola postavení pánve vsedě a vleže

Pacient s posunem nebo blokádou SI kloubů mívá šikmou nebo rotovanou pánev. Šikmou pánev si můžeme snadno vyšetřit sami. Stačí se postavit před zrcadlo a ruce položit si nahoře na pánev, v zrcadle vidíme, kterou ruku máme výše. Při šikmé pánvi se velmi často chybuje a dává se pacientům podpatěnka. Podpatěnka má skutečně význam tam, kde by byla jedna dolní končetina delší než druhá, ale to se vyskytuje zřídka.

I rotovanou pánev si zjistíme sami na sobě. Vsedě na židli, máme-li rotovanou pánev, tak máme jedno koleno výše. Podobně jedno koleno výše vidíme v poloze vleže na zádech, máme-li nohy pokrčené. Vleže na zádech s nataženými dolními končetinami většinou vidíme špičku jedny nohy vytočenou zevně.


Pacient by měl rozumět příčině obtíží, neb je nutná jeho spolupráce. 

 

Prstenec pánveMěřit délku končetin u ležícího pacienta délkovou mírou má význam až u větších rozdílů délky dolních končetin. 

Modelem prstence pánve pro nás může být drát zahnutý přibližně do oválu, jeho konce si můžeme představit jako SI klouby. Když jeden konec drátu posunu dopředu, dojde k asymetrickému zvednutí části drátu nad původní jeho rovinu. Podobnou situaci prstence pánve podpoří u člověka reflexní děje (např. stažení zevní skupiny svalů trupu) a tato nová situace je tak snadno dále udržována. Domnívám se, že naopak symetrie pánve je dosud u člověka značně labilní, a musíme proto o ní u většiny z nás aktivně pečovat.

Většinou si stačí srovnat posun nebo blokádu v SI kloubech a naše pánev zůstává rovná. 

Uvolnění (srovnání) SI kloubů je poměrně jednoduché, ale mnohem těžší je udržet rovnou pánev v denním životě. Proto doporučuji svým pacientům snažit se o dodržování symetrie, zvláště sedáním symetricky, nebo-li nedávat nohu přes nohu.

Důležitá je pravidelnost ve cvičení, zvyknout si srovnávat si pánev cvičením SI kloubů několikrát za den, ráno po probuzení, večer před spaním, před cvičením a po cvičení, před sportem a po sportu.

Mnoho našich pacientů si zvyklo srovnávat pánev pravidelně a jejich pohybovému ústrojí to velmi prospělo.