E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Výprava do Skandinávie - reportáž, díl 1. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pondělí, 07 Říjen 2013 22:03

Po několika letech plánů k tomu konečně došlo. Ráno 29.6.2013 před chalupou ve Smržovce stálo připravené auto Pössl - Roadcamp, se kterým cestu pojedeme. Skončilo období příprav, plánování a velkých nervů, aby něco nezkolabovalo.

Plán byl takový, že přes Německo, Dánsko a Švédsko navštívíme Laponsko, které zahrnuje oblast od polárního kruhu severně přes Norsko, Švédsko, Finsko a Rusko, následně přejedeme do Norska, kde navštívíme Vesterály a Lofoty.

Odtud budeme pokračovat do Narviku a dále Norskem na jih. Tam navštívíme průliv Saltstraumen, který slibuje podívanou na dravé přílivové a odlivové proudy. Dále cestou na jih směrem k Oslu chceme zastavit v Jotunhaimském národním parku, který je rozložen v nejvyšších norských horách. Pak už zbývá Oslo, vrátíme se do Švédska, kde v Uddevalle a Lysekilu navštívíme své přátele. Odtud již je jenom cesta domů.

 

Vyloučili jsme z přepravy trajekty, kromě těch, které jsou součástí místních dopravních tepen. Celá cesta je naplánovaná na 5 týdnů.
Členové výpravy jsou: Jitka - navigátorka, kuchařka, fotografka, psovod a lékařka výpravy; Luboš - řidič, psovod, mechanik a kameraman; Fenka Démonka - společnice; Pejsek Montík - společník.

Pössl - Roadcamp

Den první
Ze Smržovky jedeme přes Liberec, Hrádek, Zittau, okolo Drážďan, směrem na Hannover, kde poblíž u obce Wedemark se nachází Campingplatz Natels-Heidesee. Zde je nutné uvést, že jsme denní etapy plánovali v délkách cca 600 km a v takto získané cílové oblasti jsme plánovali kemp podle map Google a podle „kempy online.“  To ale platí jen v Německu a jižní Skandinávii, severněji jsou etapy kratší.
Děláme si pauzy, protože s námi cestují také dva psíci, kavalíři démonka a Montík, které je potřeba venčit. Koneckonců my se potřebujeme vyvenčit taky.
Cesta probíhala bezproblémově, tak asi v 16 hodin přijíždíme k výše uvedenému kempu a tam nám sdělují, že zde bude techno párty a doporučují nám jet jinam. To chápeme a mizíme. Protože je málo hodin, vjedeme zpět na dálnici a pokračujeme. Po 80 kilometrech zastavíme na odpočívadle a pomocí GPS navigace hledáme nějaký kemp. Ku podivu nás všech, je nejbližší kempink vzdálený pouze 2,5 km v Brunautalu, asi 50 km před Hamburkem. Tento den jsme ujeli 639 km.

Popis kempu: středně velký kemp, vybavený pro karavany. elektrická přípojka, chemie WC, voda, slušná sociální zařízení, čisto. Cena za 1 noc: obytňák, dvě osoby, dva psi = 24.26 EU = 635 Kč. Místo je dobré pro venčení psů, z kempu je přístup do lesa a k rybníku.

Den druhý
Vyjíždíme v 9 hodin s cílem kempink v Blommenslystu – Dánsko. Před hranicemi s Dánskem tankujeme. Nejsme si jisti, zda v Dánsku již nejsou skandinávské ceny pohonných  hmot. Bereme 87 l nafty za 1,441 EU/l což je 37,69 Kč/l. Přejíždíme hranice Dánska. Trochu se mění charakter dálnice, ale povrch je dobrý, cesta ubíhá. Zatím jedeme na sever, kousek  za městem Kolding se dálnice stáčí doprava k východu a první zajímavost, která stála za zastavení, je dálniční most přes Lillebaeltský průliv. Zastavujeme na přilehlém parkovišti a scházíme pod most. Nad námi je mohutná mostní konstrukce, dunící od projíždějících aut a dolů je krásný výhled na průliv, plující lodě a blízké usedlosti. Přejetím mostu jsme se dostali na ostrov Fyn. Kousek před Odense, je městečko Blommenslyst, kde máme vytypovaný kempink. "Ráj na zemi", jak uvádějí v reklamních letácích. Skutečnost je trochu bláznivá. Přivítala nás majitelka kempu v recepci a současně prodejně suvenýrů a chlazených nápojů, mající na hlavě čepici v podobě jahody, v černém svetru a paintbolových (military) kalhotách. Mluvila německy a anglicky a současně vše co řekla kreslila na arch papíru. Překvapila tím, že nám dala pokyny o režimu v kempu napsané česky, přitom všem se pohádkově usmívala a pohybovala se způsobem královny víl.
Kempink je malý, uprostřed má leknínový rybníček, volně tam pobíhají divoké kačeny s kachňaty a loudí něco do zobáku. Všude je pohádková výzdoba, sádroví trpaslíci u sociálek, na lavičce seděli sádroví babka s dědkem a culili se. Záchodky a sprchy byly podle pohlaví (chlapeček nebo holčička) modré nebo růžové.

 
Na dotaz, kde bychom v místním pubu sehnali originální dánské pivo neodpověděla, ale vytáhla z chlaďáku dva originál dánské lahváče.
Cena ubytování byla příznivá: 163 DKK = 570 Kč, včetně těch dvou lahváčů. Kemping je u lesa, vycházka s pejsky nebyla problém.  Jako tranzitní kemp je vhodný, ale být tam týden, asi nuda.
Příště budeme pokračovat až na Severní polární kruh.

Luboš Mašek, Smržovka