E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Racketlon autor Michal Roskot Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 21 Leden 2012 22:13

Asi každý z nás hrál někdy ping pong nebo tenis a mnozí jistě zkoušeli badminton a squash, které se v poslední době stávají stále více populárními. A co zkusit je všechny dohromady? Právě to a ještě něco navíc nabízí raketový čtyřboj – Racketlon.

Jak již bylo naznačeno, racketlon je sport, který se skládá ze čtyř raketových sportů. Hráč nastoupí proti svému soupeři nejprve v ping pongu, poté bezprostředně navazuje badminton, squash a tenis.  Body z jednotlivých disciplín se sčítají, a proto je velmi důležité bojovat o každý míč. Z toho vyplývající psychická náročnost je jednou ze specifik racketlonu. Další, neméně důležitá zvláštnost, pramení z rychlého střídání sportů. Nejenom technika úderů, ale i technika pohybu je v jednotlivých disciplínách značně rozdílná a pro nováčka může být rychlá adaptace velmi náročná. Stejně tak fyzická kondice je při racketlonu nesmírně důležitá a může být rozhodujícím faktorem zvláště v pozdějších fázích turnaje, kdy na sebe nastupují vyrovnaní hráči.

Ano, racketlon po vás nežádá málo, ale o to sladší je pak vítězství. Ať už nad soupeřem nebo nad sebou samým. Dalším ovocem, které člověk může sklidit, je možnost zahrát si s hráči, kteří jsou ve svých sportech na úplné špičce. A co víc, můžete je i porazit. To, že v jednom sportu, jak se tak říká, „dostanete“, vůbec nemusí znamenat vaši porážku. Důležitá je vyrovnanost vašich výkonů a neméně vyrovnanost duševní. Uvidíte, jak onen „favorit“ ztrácí svůj obvyklý klid, když uvidí, že jeho náskok z jedné disciplíny vytrvale smazáváte v ostatních sportech.  Nebo máte např. šéfa, se kterým chodíte hrát třeba squash a neustále prohráváte? Ukažte mu svou všestrannost a naučte ho tak vážit si vás i po sportovní stránce.

Mám-li mluvit o sobě, musím přiznat, že začátky nebyly snadné. Původně jsem stolní tenista a badminton se squashem jsem v době, kdy jsem začínal, takřka neovládal. Nicméně jsem oba sporty začal trénovat a po čase se dostavily výsledky. Nemluvím pouze o zlepšení v oněch disciplínách, ale hlavně o kompletním vylepšení mého pohybu. To pozoruji, dá se říci, v jakékoliv jiné fyzické aktivitě, ať už se jedná o lyžování, běh nebo třeba při řezání dřeva a stříhání živého plotu.

Své zlepšené racketlonové schopnosti navíc pocítíte i ve chvílích, kdy začnete své přátele překvapovat údery, které se v daném sportu běžně nevyskytují. Například hodně hráčů racktetlonu má v tenise lepší hru nad hlavou, než by běžně odpovídalo jejich tenisové úrovni. Je to díky praxi z badmintonu, kde si člověk natrénuje správné načasování úderů a odhad na míč. Podobných postřehů existuje jistě mnoho, a pokud si přijdete zahrát na turnaj, služebně starší hráči se o ně s vámi dozajista rádi podělí. Každý z nich jistě s nadšením poradí, jak trénovat, na co se zaměřit v zápase i doplňkové přípravě. Tato příjemná atmosféra provází pravidelně každý turnaj. Svůj díl na tom má jistě i fakt, že je racketlon zatím stále amatérským sportem.

Nezbývá, než vás pozvat, abyste se o mých slovech přišli přesvědčit sami, ať už jako fanoušci, nebo přímo rozšířili naše řady. Bližší informace naleznete na:  http://www.czechracketlon.cz/       Michal Roskot