E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

NORDIC WALKING - 1.díl - chůze pro začátečníky, ale také pro pokročilé - Simona Dolejší Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 27 Březen 2011 21:28

Mezi témata, jejichž propagace se nejčastěji objevuje v médiích, patří podpora zdraví. Zaručené léky, nejmodernější zdravotní pomůcky, inzeráty garantující hubnutí bez námahy a další. Pokud se vydáte touto cestou, je jisté jen jedno. Zaručeně přijdete o nemálo finančních prostředků. Ušetříte si je, pokud vezmete na vědomí, že bez aktivního pohybu ke kýženému výsledku nedojdete. Je třeba si ale uvědomit, že kýženého efektu dosáhnete pouze a jedině aktivním pohybem, a jako bonus výrazně ušetříte.

Přijdete, nedojdete, neobejdete se.... Ano, chůze, která patří mezi základní tělesnou aktivitu, pokud je správně prováděna, je také velmi účinným prostředkem prevence nejrůznějších chorob. A u mnohých dokáže zmírnit nepříjemnosti, které vás již nějakou dobu provázejí. Je prokázáno, že pravidelná chůze úspěšně zpomaluje problémy spojené s nezvratným procesem stárnutí. Důležité je myslet na odpovídající obuv a zvolit vhodné prostředí.

Jednou z možností je právě nordic walking (někdy překládáno jako severská chůze), který je poměrně mladou sportovní disciplínou. Také je odbornými poznatky podpořenou tělesnou aktivitou, vhodnou pro vyznavače zdravého životního stylu. A též je vhodný pro ty, kteří dosud marně hledají lék na své trable.

Tato aktivita se řadí mezi vytrvalostní a cyklické, a proto je možno ji vykonávat po celý život. Pro dříve narozené dokonce je tou nejvýhodnější a obvykle nejdostupnější činností. Lze ji provádět buďto individuálně nebo ve skupině, což má ještě výraznější účinek na psychickou pohodu.

Chodíme takřka všichni, ale teprve pokud si vytvoříme potřebné pohybové stereotypy, odstraníme chyby, které mohou naše snažení úplně anulovat nebo dokonce zdraví poškodit, tak jsme teprve na správné cestě. Poradíme vám s výběrem vhodné obuvi, co si vybrat ve svém šatníku a také s nákupem toho, co z běžné chůze činí účinný aktivní pohyb  a to vhodné hole.

Severská chůze je v podstatě nenáročná pohybová aktivita zvyšující vaší vitalitu, blahodárně působící na vaší psychiku a zdraví. V našem seriálu se pokusíme nastínit některé metody vedoucí k požadovanému cíli včetně (u mnohých) k žádoucí optimalizaci hmotnosti. Pokusíme se vás provést nejen poměrně krátkou historií, ale také zejména po alpských střediscích, kde se norská chůze stala nedílnou součástí nabídky návštěvníkům. Vhodnou nabídku zejména v cenově příznivých obdobích mezisezón nabízí i ta tuzemská. Zveme vás na putování s holemi, které jsou skutečně pro každého!

Simona Dolejší - program nabídky nordic walking - www.pensionsimona.cz