E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravá záda studenta - posluchárny. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 12 Říjen 2010 15:08

Studentský život je krásný, to opakujeme často, ale spíše proto, že již si pamatujeme jen to pěkné. K studentskému životu patří mnohé nejistoty, strachy u někoho i průjmy před zkouškami, bolavá hlava po mnohých pijatikách, nešťastné lásky, neporozumění od dospělých. A k tomu ještě často bolavá záda a bolavá hlava.

A přitom je to zbytečné, většinu studentů nemusí bolet ani záda ani hlava. Stačí dostatek zdravého pohybu a ergonomicky vykonávaná práce studenta – tedy práce s počítačem, učit se v polohách, které neškodí, dodržování přestávek s protažením mezi učením, zdravá poloha těla při přednáškách.

Přednášky trvají hodinu a déle a při tom řešení interiéru poslucháren zůstává historické - nevyhovující. I před sto a více lety se muselo studentům sedět špatně, ale dnešní studenti jsou mnohem vyšší, než byli studenti před lety a tak se jim sedí ještě mnohem hůře. Kroutí se tedy a kroutí, většině z nich bolí záda a velkou část energie spotřebují na přemožení únavy ze špatného sedu a nezbývá již často energie na vnímání přednášky.

Jak sedět správně v posluchárně poradit neumím, protože to nelze. Studentům bych poradila po přednášce jít si zacvičit, zaplavat si, projít se s trekkingovými hůlkami apod. aktivity. A přimlouvám se při řešení nových poslucháren konzultovat interiér i s odborníky na ergonomii.