E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zaostřeno na břišní svaly. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 04 Květen 2010 14:55

Menšina lidí cvičí, ale přesto mnoho lidí cvičí. Muži většinou, když začínají cvičit, cvičí kliky, ženy začínají cvičením břišních svalů. Mnoho lidí cvičí břišní svaly. Sklapovačky, někteří pamatují při cvičení i na šikmé svaly, část cvičících ví, že má mít pokrčené dolní končetiny a "přilepenou" bederní páteř k podložce. Mnoho lidí, kteří takto léta cvičí a jsou schopni mnohokrát zopakovat kontrakci břišních svalů, přesto chodí s povoleným břichem a ohnutými zády.

Nezamýšlím se zde, zda cvičit či necvičit  Sama provádím alternativu první. Ale tvrdím, že ve cvičení je řada mýtů, které i když třeba přímo nepoškodí, tak nezhodnotí úsilí a čas, které cvičení věnujeme.

Posledních několik let je velmi rozšířené cvičení „ 5ti Tibeťanů“. Zajímavou se stává otázka, proč právě toto cvičení se stalo tak rychle a snadno populární? Domnívám se, že k úspěchu přispěla jednoduchost cviků, trocha mystiky a hlavně příslib omlazení. Je otázkou, zda tyto cviky jsou skutečně dědictvím Tibetských lámů. Cvičení Taiči, které měla propracované sousední Čína, mě připadá mnohem kvalitnější, a může skutečně být velkým přínosem v léčbě pohybového ústrojí. Při alternativním stoji s podsazenou pánví, který se používá u tohoto cvičení, jsou břišní svaly přirozeně aktivované. Upozorňuji, že cvičení 5ti Tibeťanů může být i nebezpečné, zvl. cvik 2. Jeho popis: „Lehněte si na záda, položte narovnané ruce vedle těla s dlaněmi na podlaze /prsty vedle sebe/. Zdvihněte hlavu s bradou přitlačenou k hrudi, současně zvedněte nohy do svislé polohy. Potom sklánějte pomalu hlavu a nohy na podlahu. Důležité je dýchání.“ Stačí zde porucha koordinace a nepříznivé poměry v bederní oblasti, aby vznikl akutní vertebrogenní algický syndrom.

Další častou cvičební aktivitou je kalanetika, poměrně dobře propracovaná série cviků  celé páteře. Ale i zde cvičení břicha považuji za slabinu.

Kdo má dokonalé břicho? Většina jogínů. Nemyslím, že je nutné u každého cvičit kapalabháti, ale stačí  pacienty naučit dýchat břichem. Člověk leží v klidu na zádech, na dolní část břicha má položený polštářek, který nádechem zvedá, výdechem ho nechá spadnout. Někteří lidé pochopí cvik ihned, jiní se snaží ho provádět, ale břicho jim začne pracovat třeba až po  dvou týdnech. Doporučuji cvik opakovat dvakrát denně 6-12x. Necvičíme po jídle a ani nedoporučuji cvičit těsně před spaním. Po pár dnech je možné zkusit cvik ve stoje, při chůzi, vsedě atd. a pochopitelně již nepotřebujeme polštářek, který má funkci jen jednoduchého biofeedbacku. Je to jediný cvik, který zatím znám, který  je možné časem přestat cvičit, protože se stane naší součástí, břišní svaly začneme používat automaticky při dýchání. Současně dojde i k narovnání páteře a k tzv. rozvinutí ramen. Tento cvik je zbytečné cvičit v 2.polovině těhotenství. Nedoporučuji vyměňovat polštářky za předměty těžší, např. knihy, docházelo by k posilování s nebezpečími vzniku zkrácení svalů i svalové dysbalance, a to jak mezi břišními svaly, tak i mezi jednotlivými snopci uprostřed svalu.

Toto posilování břicha od jogínů je bezpečné, při pravidelném cvičení účinné a hlavně má dobrý účinek na naše narovnání.