E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Cesta jednotky rychlého nasazení za zábavou Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Neděle, 29 Listopad 2009 22:17

„Nevyrazíme si dneska večer někam?“ zeptá se mě jen tak mimoděk kamarádka.
„Domluvím se s Liborem , zkusím si zajistit hlídání a dám ti vědět, komu ještě řeknem?“ přemýšlím nahlas.
„No určitě půjde Radka, dáme vědět Léně a zavoláme Lucce.“ Vyjmenovává Hela naší obvyklou sestavu.
„Hance zavolám!“ napadne mě ještě a už se začínám těšit, jak si užijem páteční večer. Takhle většinou začíná cesta naší jednotky rychlého nasazení za zábavou.

Nejdříve je na řadě průzkum. Vytipuji si pár adeptů, které obšťastním milým úkolem ujmout se na jednu noc mojí tříleté dcerky. Většinou pořídím u přítelovy maminky, když ne u ní, schytá to kamarádka nebo teta a když ani zde se nezadaří, padne hlídání na Anežčina tatínka. Nejraději jsem, když Anežku hlídají přítelovi rodiče, protože nespěchají s vrácením a my se druhý den v klidu vyspíme. Většinou nám jí přivezou až odpoledne nebo navečer. Po martyriu se zajištěním ratolesti následuje určení cílového bodu. I když se někdy neshodnem uplně na poprvé, všichni víme, že pokud jdeme jako parta, pobavíme se spolu všude stejně dobře. Během večera se může ale cílový bod i několikrát změnit. Jsme totiž toho názoru, že je stále třeba určovat si nové cíle. Dalším úkolem je sehnat vhodnou sestavu na večer. To nebývá problém. Zdravé jádro, čítající tři maminy rozšíříme pár telefonáty o nějaký ten článek a jednotka rychlého nasazení je kompletní. Je zvláštní, jak takováto jednotka funguje. Je to totiž vysoce organizovaný útvar a každý v něm má svoji úlohu.

Zdravé jádroKompletní jednotka
Zdravé jádro (vlevo), Kompletní jednotka (vpravo)

 

Velmi důležitá je úloha HK, hlavního konzumenta. Je to člen, který určuje tempo a ráz celého večera. Pokud je HK ve formě, je jisté, že večer bude dlouhý a doma se potom musí nahlásit, že dneka přijdem až zítra. HK je osoba nejlépe orientovaná ve složitém světě večerní zábavy. Má za sebou již mnohaletou praxi v tomto oboru a mnoho litrů alkoholu již proteklo jejím hrdlem. HK je člověk společenský, veselý a v domovské jednotce i v jiných jednotkách velmi oblíbený, což potom udává možnost interakcí s jinými jednotkami. HK je v podstatě hlavní mozek celé operace.

Každý HK musí mít svého PDN, podporovače dobrých nápadů. PDN musí být dobrý analytik, aby byl schopen vyhodnotit, co je dobrý nápad a co ne. PDN a HK jsou dobrými sparing partnery, což by samozřejmě nebylo možné, kdyby nebyly i v osobním životě dobrými parťáky. PDN je většinou pro každou špatnost a tím se myslí špatnost v tom dobrém slova smyslu. HK ho většinou velmi pokouší svými vypečenými nápady. PDN se těchto nápadů s radostí chytá a vzejde z toho často veselá taškařice. PDN se většinou rozhoduje podle svého nejlepšího uvážení. Nesmí být zbrklý neboť často je schopen zabránit katastrofě. Někdy je rozhodování snazší, jindy méně. Ale PDN musí mít stále na paměti, že HK je zkušenější, protřelejší a má větší výdrž. Držet krok s HK není tak zcela možné. Ale pokud si HK vezme něco pevně do hlavy, nestačí na něj ani PDN.

Sdružování jednotek Nekontrolované sdružování jednotek bez dozoru BR
Sdružování jednotek (vlevo), Nekontrolované sdružování jednotek bez dozoru BR (vpravo)

 

To potom musí nastoupit BR, breaker = brzda. BR je ten nejuvědomělejší člen celé jednotky. Tak jako je HK její hlavní mozek, tak je BR její dobré svědomí. BR je spořádaný občan, jak ve svém soukromém životě, tak v životě své domovské jednotky. Úloha BR se může zdát nevděčná, protože někdy je pro svou svědomitost u ostatních rozjařených členů jednotky málo oblíben, ale ve skutečnosti všichni důležitost BR chápou a plně si ji uvědomují. BR není jenom kazisvět, který nervozně ťuká na hodinky, když je zrovna zábava v plném proudu, ale často se zábavy i ve střízlivém stavu účastní. Úlohu BR může zastávat pouze člověk s nezměrnou trpělivostí. Často je BR řidičem který přepravuje jednotku mezi určenými body trasy. Ale hlavně je to nepostradatelný člen, který ji usměrňuje, díky němuž nenastane chaoz a ten, kdo jednotku v pořádku dopraví domů. Pokud se stane, že se jednotka vydá do akce bez BR, končí to většinou velmi špatně, někdy až tragicky. Bez BR nás naši manželé a partneři večer ven většinou ani nepustí.

Toto je základní jádro jednotky. Tu však tvoří ještě několik dalších členů, kteří se tu a tam na akcích  prostřídají. Míra zábavy a počet lidí v jednotce mají mezi sebou vztah přímo úměrný. Proto se mezi sebou takovéto jednotky často druží. Vzniklé interakce jsou totiž dalším stupněm zábavy. Uspořádání jednotek může být různé. Někde je počet HK větší než jeden. Někde se HK a PDN prolínají, jeden člen může zastávat i více funkcí, podle aktuálního rozpoložení a některé jednotky nemají BR, což je jev poněkud patologický. S takovými jednotkami je lepší se nedružit, neboť jeden BR nemůže dvě jednotky zvládnout. Často rezignuje, za svou jednotku se pomodlí a s nevolí ji pro tento večer opustí, neboť není schopen v chaozu a neurvalé zábavě pokračovat.