E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Břišní tanec 2 Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Šárka Černá - Sharka   
Středa, 07 Říjen 2009 15:58

Břišní tanec a těhotenství. Dotaz, zda smím tančit, i když otěhotním, dostávám velmi často, stejně tak jako kterákoliv jiná lektorka. Odpověď je ano. Já sama jsem zatím těhotná nikdy nebyla, proto abych si nevymýšlela, poprosila jsem kamarádku a vynikající tanečnici Laylu Abdel ze Zlína, aby mi otázky ohledně tancování v těhotenství pomohla zodpovědět.

Břišní tanečnice To, že tančím břišní tanec, mi určitě pomůže k snadnějšímu porodu…..není  úplně pravda. Každá jsme individuální a přestože propozice na „bezproblémový“ porod máte(jste zdravá, máte širokou pánev, děláte sport, kde aktivně pracujete s pánví – břišní tanec, jízda na koni atd.), nemusí to tak nakonec být. Osobně znám 3 tanečnice, které neměly snadný porod a vedle toho jako lusknutím prstu porodila kamarádka, která nikdy žádný sport neprovozovala. Obecně je ale pravda, že krouživé pohyby pánví, které se v břišním tanci naučíte, pomáhají při menstruačních bolestech nebo při rozdýchávání kontrakcí před porodem.

Proto jste-li zrovna těhotná a hledáte sportovní vyžití po dobu těhotenství, vyberte si raději pohyb určený pro těhotné ženy. Pokud se ale břišnímu tanci již věnujete a otěhotníte, není důvod s tancem přestávat. Břišní tanec přináší radost, sebevědomí, pohodu a další příjemné pocity, které uvítá nejen těhotná žena.  Ze začátku těhotenství vynechávejte akcenty v pánvi, shimmy a další trhavé pohyby. Je důležité vnímat sama sebe a dělat tak jen pohyby a prvky, které vám dělají dobře.  Pro profesionální tanečnici těhotenství nemusí ihned znamenat ukončit vystupování a výuku. Diváci bývají mile překvapeni, jak ladně, elegantně a krásně dokáže vypadat žena v těhotenství.

I zde platí zlaté pravidlo: VŠEHO S MÍROU. Budete-li pokračovat v pravidelných tanečních hodinách, vnímejte řeč svého těla. To vám nejlépe poradí co ano a co ne. Jste-li profesionální tanečnicí, učíte, vystupujete….můžete pokračovat, ale pamatujte na své zdraví i toho malého uvnitř vás. Všeho moc škodí a určitě mi dá každá maminka za pravdu, že bude lepší rozhodnutí soustředit se na miminko než na profesionální dráhu. Ta vám v břišním tanci neuteče.