E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Sportovní výživa Tisk Email
Recenze
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 21 Srpen 2009 08:42

Sportovní výživaAutorka: Nancy Clark
Vydala: Grada 2009, 352 stran
Přeložil Libor Soumar z originálu Sports Nutrition Guidebook vydaného nakladatelstvím Human Kinetics /již 4.vydání/

Autorka je nejpovolanější odbornice na výživu sportovců, sama závodila v běhu na 10km, v půlmaratónech a maratónech. Připravovala jídelníčky pro mnoho cyklistů, kteří závodí v kanadských a coloradských horách včetně závodu Transamerica Trip a pro členy vysokohorských expedic. Autorka má osobní zkušenost s absolvováním treku v Himálajích. T.č. se věnuje veslování.

Sportovní výživaPřehledně zpracovaná kniha o čtyřech oddílech: Každodenní strava aktivních osob, Strava pro sportovní úspěch, Tělesná hmotnost a pohyb, Recepty pro vysokou výkonnost.
Kniha mě zaujala velkým množstvím praktických rad pro lidi v každodenním životě, kdy nelze jen přepočítávat kalorie a nutriční hodnoty potravin. Problémy výživy jsou vysvětleny do hloubky s mnoha přehlednými tabulkami. Velmi mě zaujaly kapitoly: Nutriční potřeby související s věkem, Existuje ideální postava ?, která obsahuje i „Prohlášení nezávislosti na posedlosti hmotností“, Mýty a pravdy o snižování hmotnosti.
Kniha má široký záběr informací, které ocení jak vrcholoví sportovci, tak i my ostatní, kteří chceme žít aktivně a chceme být zdraví. Doporučuji k přečtení.