E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Nejen záda I. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 11 Leden 2009 17:41

„Bolí mne záda“ je dost časté sousloví, které pronáší mnoho lidí. Zaměřují pozornost na část svého těla. Celek svého já, jaksi přehlíží. A právě v těch dalších částech (a to nejen z hlediska svalů, kostí, kloubů, vnitřních orgánů, ale i psychiky a duševna) může být příčina, proč  záda bolí.

„Ta záda mne bolí od té doby...“  a následuje přesný popis okamžiku od kterého nositel tohoto problému vnímá svojí bolest právě v oblasti zad. A to také může být velký omyl.

Pravděpodobně  v předchozím období se vytvořily podmínky pro to, aby v daném okamžiku mohlo dojít k právě popsané bolesti. O jak dlouhém období můžeme uvažovat?
Na to je jednoduchá odpověď. Tak dlouho kolik je Vám let. Zdá se Vám to nesmyslné? Podle mých zkušeností není. Ono „semínko“ může začít klíčit již v kojeneckém věku.

Otázku může vzbuzovat i nadpis „nejen záda“.
Odpověď zní: nejen záda má člověk, ale celé tělo, má své myšlenky, city, vše se vším souvisí. Nesrovnalost v jedné oblasti vede následně k problémům jinde a to i tam kde to člověk neočekává.

V budoucím seriálu se pokusím vysvětlit proč může k budoucím nepříjemnostem docházet, ale hlavně čeho si všímat a co dělat, aby dítě zdravě rostlo a dobře se vyvíjelo.