E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Srpen a časopis o pohybu. Tisk Email
Úvod
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 27 Červenec 2009 09:23

Jsou to dva dny, kdy mi náš pes Monty opět připomněl vztah psychiky a pohybu a bolesti. Přijdu domů a za dveřmi naříkal pes, nemohl ani se pořádně postavit, nechutnalo mu, takže nešel ani zvednout pomocí piškotku, dokonce ani na zázračné slovo pro psí uši – piškotek nereagoval. Protože již našeho chlapečka znám /již jsme platili přes tisícovku za rtg a vyšetření a pak se objevila v ordinaci fenka a Montík byl zdráv/, začala jsem vyšetřovat sama.

Prohmatala jsem nohy a hřbet a bříško, prohlídla tlapičky, podívala se do tlamičky, na ouška, zkontrolovala varlátka a nic. Jen naříkající pes, občas se třásl a výraz zoufalství. Vyvenčila jsem tedy fenku a psa zvlášť – Montík kulhal na levou zadní, ale pak při močení klidně na ní přenesl váhu těla. A pak se děly věci – během obejití bloku postupně kulhal na všechny čtyři končetiny a taky chvilkami nekulhal vůbec. Začali jsme tedy více pozorovat i naší fenku Démonku – chodila s hrdě vztyčeným ocasem – vlajkou, přesvědčovala nás, že Montíkův piškotek je její a Montík jí dával nešťastně přednost….A byly jsme doma, v naší smečce proběhl boj o postavení a vyhrála Démonka, která je sice menší a stařší, ale je zkušenější a jako pravá zrzka bojuje s mnohem větším nasazením…. No plné uzdravení nastalo až dnes - po 2 dnech, kdy Montík již zase harašil a Démonka se nechala pusinkovat, chvilkami byly mezi nimi bojůvky, ale oba rozumně včas končili a na obou bylo vidět hrdé držení těla.

No a co z toho pramení pro náš časopis? – tři věci. Jednak je moc dobře, že k našemu časopisu se přidávají psychoterapeuti – do redakčního týmu přichází PaedDr. Jaroslava Novotná, která již na srpen připravila článek „Obezita a krize smyslu“. Já si dovolím v článku „Léčba psychoterapií“ zavzpomínat na událost, která se udála v několika tisících metrech nad Ukrajinou a která mi ukázala obrovské možnosti léčby slovem, dotykem a přítomností. No a za třetí požádám paní Míšu Čermákovou, aby ve svém seriálu „Sport se zvířaty“ napsala i o panu Monty Robertsovi, člověku, kterého si moc vážím a po kterém se i náš Montík jmenuje.