E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

NADVÁHA A KRIZE SMYSLU Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel PaedDr. Jaroslava Novotná   
Pátek, 24 Červenec 2009 15:48

Klientka, která si ode mne vyžádala radu i psychoterapeutickou podporu byla hezká dáma něco po čtyřicítce. Měla výrazné oči, velmi pravidelné rysy, pěkný nos a husté vlnité vlasy. Před sto lety by v našich kulturních podmínkách platila za krasavici přesto, anebo právě proto, že tvary její postavy byly kypřejší než připouští dnešní takzvaná norma. Důvodem, pro který mne vyhledala, byl začarovaný kruh.

Manžel si ji  bral jako dvacetiletou, sotva šedesátikilovou mladou ženu. Při  výšce nad 175 cm byla štíhlá, dobře rostlá, sportovala a permanentně držela dietu.  Po narození každého ze dvou dětí přibrala deset kilo a tak se stalo, že manžel o ni postupně ztrácel zájem. Tedy určitě ji hodnotil jako dobrou matku a hospodyni, všude vychvaloval její kulinářské umění, ale - chápete paní doktorko, stále méně jsem pro něj byla důležitá jako sexuální partnerka. Nastal pak obvyklý scénář - manžel si našel milenku, kterou dlouho tajil. Když se to provalilo, moje klientka  už ztratila zájem o to vypadat dobře . Sex a manželovu pozornost jí nahradily cizí  příběhy při kávičce a dortíku v cukrárně nebo nekonečné televizní novely. Součástí jejích radostí bylo sedět  skoro každý večer před obrazovkou a  zobat a  popíjet.  Několikrát se snažila zhubnout ve speciálně zaměřeném kurzu.  Po  nějakou dobu šla s váhou dolů, ale tak či onak jí kurz nenahradil  normální manželský život.

Když se u ní  začínaly projevovat neurovegetativní poruchy, když jí začaly bolet klouby, záda a do schodů sotva popadala dech, doporučil jí lékař vyhledat psychoterapeutickou pomoc.

Co pro mne můžete udělat? To byla otázka, kterou mi položila při první konzultaci. Na takovou otázku není odpověď. Mohu reagovat jen protiotázkou: Co pro sebe chcete udělat vy sama?

Podobně jako mnozí jiní, kteří se octnou  v pasti osobní krize, byla přesvědčena, že ona už pro sebe udělala všechno. Zhubla dvacet kilo, které opět nabrala, aniž si manžel vůbec uvědomil, že to dělá  především pro něho. Chtěla dosáhnout ocenění, což se jí ale nepodařilo. Manželství udržují kvůli dětem i kvůli rodičům,  pro které by jejich rozchod byl trauma. Navíc, jsou tady i společné zájmy, společný majetek. Nehádají se, nedělají si podrazy, ale erotického mezi nimi už nic není.

Někdy si pleteme cíl s prostředky. Prožíváme-li životní krizi, je určitá popletenost a vnitřní zmatek průvodním jevem. Klientka, na otázku, jestli ještě stojí o manželský sex, odpovídá velmi vyhybavě. Ztratila důvěru v lásku svého manžela, vnímá ho spíš jako kamaráda, otce svých dětí, určitou součást svého života. "Když pomyslím, že spí s nějakými cizími ženskými, je mi nanic. Také se bojím, že bych od něho mohla něco chytnout."

Proč jí tedy vadí nadváha? Odpovědí je několik, dříve především estetické ohodnocení, ale nyní jde spíš o zdravotní potíže. 

Další otázka zní: co se změní, když zhubnete? Odpovědí je hned několik: budu se sama sobě i svému okolí víc líbit, budu pohyblivější, vrátila bych se k pravidelnému cvičení a plavání, koupila bych si nové šaty a chodila večer na kulturu. Netlačily by mne lodičky a dcera by se za mne nestyděla, jako když jsem jí doprovázela do tanečních.

Zdá se, že takové vyhlídky působí jako silný motiv. Do velké míry je to jistě pravda. S klientkou ale budeme pracovat na tom, aby pochopila svou hodnotu nejen jako esteticky přitažlivý objekt, nejen jako zdravotně uspokojivý, integrovaný organizmus, ale především jako  vzácnou a jedinečnou osobnost. Co všechno k tomuto přehodnocení patří, to ukáže čas a  důvěra k psychoterapeutickým prostředkům. Klientka však  rychle přijala myšlenku, že duševní i tělesné zdraví jsou  spojené nádoby. Jestliže si začne vážit své duše, určitě vezme na milost i své tělo a začne mu účinně pomáhat.  Obrátit toto zlaté pravidlo nelze, jakkoliv se nás všelijaké odtučňovací programy snaží přesvědčit, že se ztrátou nadváhy se dostaví nevídané štěstí. Snad ano,  ale pokud s vyhladověním těla zároveň nenasytíme duši, je takové snažení marné.

Zbavit se nadváhy není lehké.  Problémy, které jsou příčinou naší nespokojenosti mohou však paradoxně vést k  nalezení sebe sama . Odtud pak vede cesta i k nalezení  uspokojivého životního stylu, který nás naplní a  pomůže nám obohatit i naše blízké.

PaedDr Jaroslava Novotná
Centrum důvěry - Maják WWW.kcmajak.cz
kontakt: e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript