E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Běhání – od joggingu po maraton Tisk Email
Recenze
Napsal uživatel Mgr. Anna Steinerová   
Úterý, 23 Červen 2009 11:07

Běhání - od joggingu po maratonAutor: Mgr. Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Mgr. Libor Soumar
Vydala: Grada 2006, 248 stran

Hlavním cílem této publikace je pomocí uceleného systému běžecké přípravy dovést spolupracujícího čtenáře k vybranému cíli – optimálnímu tréninkovému programu.

 

 

Běhání - od joggingu po maratonAutoři uvádějí příklady tréninků a radí s metodikou tréninků. Zdůrazňují pozitivní vliv běhu na zdraví člověka. Na začátku knihy si čtenář vybírá jednu za dvou základních skupin, mezi začátečníky, resp. mírně pokročilými běžci nebo pokročilými běžci s vyšší kondicí. Velmi praktická je možnost posouzení kondice čtenáře pomocí chodeckého testu na 2 km, který autoři popisují a každému čtenáři doporučují.

V úvodní teoretické části nás autoři seznamují s dějinami běhu a popisují různé formy běhu a chůze. Hlavní „tréninková“ část knihy je doplněna praktickým DVD. Popisuje několik způsobů určení vhodné intenzity běhu, správnou techniku běhu a tréninkové programy, doporučuje vhodné běžecké vybavení. Zvláštní kapitolu věnují autoři maratónu a extrémním vytrvalostním běhům. Nechybí ani stručná, ale velmi pečlivě zpracovaná kapitola o zdravotních aspektech běhání. Závěrečná kapitola se věnuje běžecké výživě a načasování vhodného jídla a pití v souladu s tréninkovým programem.

Jak autoři sami uvádějí, kniha poradí s technikou a nastavením běžeckých dávek nejen začátečníkům, ale i výkonnostním sportovcům, kteří se podle ní mohou připravit např. na maratón. Film na přiloženém DVD knihu doplňuje a velmi názorně představuje praktické pohybové programy, včetně techniky běhu, běžecké abecedy a práce se sportesterem.