E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Nejen záda VI Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:30

Naše mimino se už přetáčí na bříško. Je mu 6 měsíců. Dokáže to na obě strany, Zpět mu to ještě nejde, ale nebude to dlouho trvat a přijde na to, jak se vrátit zpět na záda. A co se všechno za dobu tří měsíců naučilo ? Nejprve ruce. Moc se podivilo, když objevilo prsty u rukou. Ty ruce obě se mohou chytit navzájem. Zdůrazňuji navzájem, protože jednou  pravá ruka  drží zespodu levou, podruhé opačně. Znamená to, že obě ruce mají možnost stejného rozsahu pohybu. Kdyby stále jedna ruka podpírala druhou a pomáhala jí v činnosti, znamenalo by to omezení pohybu podpírané ruky a  bylo by potřeba konzultaci s odborníkem.

Dalším objevem pro naše mimino bylo. Že ty prstíky se dají cucat. Znamená to pohyb ve střední ose a vzhůru. A nejen to, prsty a dlaněmi si nahmatám další části svého těla. Poplácávání po bříšku, najednou se mohu dotknout kolen, a dokonce jsou dvě a navíc ještě - světe div se - jsou další prsty. U nohou. To je zase směr pohybu dolů. Takže  mimino poznalo dva směry. Pupek jako střed  a od něho nahoru k pusince a dolů k prstům u nohou.

A to nejdůležitější: jestliže spojí prsty u rukou a prsty u nohou dokáže ležet na zádech, otáčet zvědavě hlavu do obou směrů a je stabilní.

Jestliže se přetočí  na záda  záklonem hlavy a prohnutím do luku, výrazně mu chybí stabilita a bylo by opět dobré konzultovat situaci s odborníky.

Napsala jsem, že středem jeho světa  v poloze na zádech je nyní pupek . Stejně to platí i v poloze na břiše, kdy se může připravovat na další fázi svého vývoje. Je to „ pivotování „. Co si pod tímto pojmem můžete přestavit? Dítě zvedne obě paže a obě dolní končetiny nahoru, takže se dotýká podložky téměř jenom pupkem. Vydrží tak hodně dlouho a zakončí pevnou oporou o paže, zatažením břicha a oporou o vnitřní stranu kolen. Je to příprava na lezení. To bychom ale předbíhaly.

Pokud se zeptáte, jak můžete podporovat vývoj svého dítěte v tomto období máte dvě možnosti: Z publikace Našemu sluníčku /MUDr Kleplová, D. Pilná  si vyberete část Od „koníčků“ k přetáčení a pokud to vaše dítě již zvládá, můžete pokračovat další částí - Od přetáčení k lezení.

A nezapomínejte : všechny pohyby musí umět dítě  na obě strany /symetricky/. Každá asymetrie je důvodem ke konzultaci s odborníkem.

Přeji hodně radosti při cvičení. WWW.pohybovestudio.cz