Zdravá záda na zahradě v srpnu Tisk
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 24 Červenec 2009 16:09

Už jste se někdy zamysleli nad tím, jak neobyčejné máme pojmenování měsíců ? Celý svět jede na „januar, februar… jen my, Češi (a také Poláci), se můžeme pochlubit názvy, které cosi znamenají. No jen si to vezměte: leden – mnoho ledu, březen – zvířátka jsou gravidní, květen – všechno kvete, srpen – srpem se dříve sekalo obilí, říjen – doba jeleních námluv, listopad – padá listí, prosinec –(původně prasinec) měsíc zabijaček. Hezké, že?

Srpen patří k měsícům plodným, těžkým úrodou i sluneční intenzitou. Sklízíme většinu zeleniny i ovoce, kytičky květy zrovna šílí a v tom správném roce nevíme kam s houbami.

Musím se přiznat, že houby miluji a v létě jsem ochotná je nacpat (kromě krupicové kaše) snad do každého jídla. Houby pod  maso, do omáček a polévek, k vajíčkům, se sójovou omáčkou ke stejkům, do slaných buchet místo máku, na pizzu a dokonce i ve formě pikantní smaženice na topinky… Prostě houby 100 x jinak. Ráda je i sbírám a věřte nebo ne, kvůli houbičkám jsem v lese ochotná nachodit kilometry a udělat desítky dřepů. Doporučuji sebou mít košík s pevným uchem – dobře se o něj můžeme při vstávání od rodinky hříbků opřít a nezatěžujeme tolik svoje záda.

Někdy se mi stane, že si až  po několika hodinách uvědomím, jak moje záda protestují a tak je trochu protáhnu – lehnu si do měkkého, voňavého mechu  a  vytahuji se křížem do dálky za pravou rukou – levou nohou a opačně.

Houby sušíme – samozřejmě že zvlášť „bílé“ a „černé“, to kvůli tomu, aby z nich byly omáčky  hezky světlé a bramboračka zase pěkně tmavá. Tvrdé druhy podusím na másle a po vychladnutí je zamrazím v mikrotenových sáčcích; a samozřejmě, že  je také nakládám na kyselo.

Dovolím si vám předat recept na houbový a okurkový nálev, který tvoří v naší rodině  podstatnou část věna. Tak si toho, prosím, náležitě važte! Do každé zavařovací sklenice vložíme menší bobkový list, 1 hřebíček, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, několik koleček cibule, plátek křenu a mrkve, kopr a pro fajnšmekry malou feferonku. Pak do ní nasypeme ve slané vodě svařené, dobře propláchnuté houby nebo důkladně očištěné okurky nakládačky a zalijeme horkým nálevem. Ten uděláme z 1 litru vody, čtvrt litru octa, 8 deka cukru (nebo přiměřeného množství umělého sladidla) a 3 deka soli. Tohle všechno se svaří a horké se nalije na houby nebo okurky.

Lidi, to je vám taková dobrota!!!  Houbičky i okurky zůstanou pěkně tvrdé a ještě v dubnu je radost takovou sklenici otevřít … Tedy jestli nám do jara rodina všechny houby a okurky nezbaští …