Houbová kulajda Tisk
Úvod
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 07 Listopad 2014 15:05

Nebo také kudlánky, jak říkala naše bábi, je houbová polévka, na které se pozná, s jak velikou láskou je vařená. Existuje spousta receptů na tu zaručeně pravou kulajdu, ale tenhle…ten je hodně vymazlený.

alt

 

 

 

Na 4 pořádné porce budeme potřebovat  - košíček různých hub (pejska z lesa řádně vyběhaného si necháme na „až pak“), pár kousků bobkového listu, asi šest středních brambor, smetanu ke šlehání, vejce, hrst hladké nebo polohrubé mouky, sůl, ocet a pár cibulek v kyselém nálevu. Do polévky patří také najemno usekaný kopr, ale moje rodina ho nemá ráda… 

alt

 

Houby očistíme, překrájíme na větší kousky a propláchneme studenou vodou. Bábi byla vůči „prašivinám“, jak roztomile označovala všechno, kromě hub hřibovitých, velmi netolerantní, ale pár holubinek, ryzečků nebo lišek dodá kulajdě ten správný šmrnc.

 

Brambory oloupeme a podélně rozkrojíme na čtyři díly a společně s bobkovým listem a solí dáme všechno včetně hub nejméně na 20 minut vařit. 

alt

 

Vejce rozklepneme do misky, osolíme a přidáme trochu mouky. Usmažíme tenoulinkou placku, ale opravdu velmi tenkou a nakrájíme jí na širší nudličky.

alt

 

Mezitím už se nám základ polévky vaří a tak honem sebrat pěnu, protože jsou v ní určitě nějaké zbytky jehličí nebo listí.

 

Tohle se mi fotilo dost špatně, protože mi pára mlžila čočku u foťáku. 

alt

 

Když jsou brambory a houby měkké, přidáme mouku rozšlehanou ve smetaně, provaříme a podle chuti ještě dosolíme. Ocet nalijeme do naběračky s trochou polévky a pak teprve přidáme do hrnce, jinak se nám to také může všechno srazit.

 

Nakonec přijdou do hrnce vaječné nudle a můžeme servírovat.

alt

 

Cibulky nakyselo, kterými posypeme polévku na talíři, mi poradila přidávat paní Bartůňková. Viděla mě v Prostřeno a od té doby se domnívá, že jsem už dost stará a zkušená kuchařka, aby mi prozradila pár fíglů.

 

Tak si nechte chutnat.

 

 

Míša Čermáková