E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Cestování

Cestování znamená přepravu lidí účastnících se cesty či výletu nebo proces či čas vystihující osobu či objekt v pohybu z jednoho místa na druhé. Cestování je ale hlavně poznávání. Poznáváme jiné krajiny, kultury, získáváme zážitky a na cestách poznáváme hlavně sami sebe.



Putovali jsme po stopách sv. Františka z Assisi. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 25 Říjen 2009 18:23

Při říjnovém cestování se sluší vzpomenout na cestovatele sv. Františka z Assisi.  Sv.František se narodil r. 1181 nebo 1182 a zemřel 3.října 1226. Postava sv. Františka je vyjímečná v historii Evropy, sv. František nás překvapí svou opravdovostí, svou odvahou, svou jednotou myšlení a konání. V r. 2007 jsme podnikli výpravu do střední Itálie za poznáním přírody, obyvatel a taky za odkazem sv. Františka.

Celý článek...
 
Zakynthos – půvabný ostrov v Ionském moři. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 04 Srpen 2009 11:14

Jsme zvyklí jezdit do hor, z kterých si vozíme nádherné zážitky, ale občas mám pak i dojem, že jsem si vůbec v létě neodpočala. A tak jsem zkusila navrhnout dovolenou poklidnější na Řeckém ostrově. A ostrov Zakynthos nás nezklamal. Mezi jeho přívlastky patří i „květina východu“, tak ho nazývali Benátčané. Jméno ostrova je odvozeno od divokých hyacintů, kterými je údajně na jaře ostrov pokryt.

Celý článek...
 
Rozhovor s panem Vlastimilem Svobodou – pokračování. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 31 Červenec 2009 11:06

Chystáte se ještě splnit si svůj sen – cestu „Na konec světa“ po stopách Lva z Rožmitálu anebo zvolíte variantu, kdy se po jeho stopách vydáte třeba autem?

Celý článek...
 
Nový Zéland – pro mnohé z nás země neuskutečněných snů. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 10 Červenec 2009 20:43

A přesto jsou mezi námi lidé, kteří své sny si uskutečňují.  K nim patří i paní Anna Johana Nyklová, žena která si v životě prožila mnoho smůly, ale nenechala se jí zavalit, ale naopak posílit. A tak, když se naskytlo jen trochu možnosti, nevymluvila se na svůj věk babičky a na své nemoce, ale začala si své sny plnit.

Celý článek...
 
Santiago de Compostela – rozhovor s Terezou Exnerovou Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 16 Červen 2009 10:47

Na začátku našeho rozhovoru, bych Vám ráda vyjádřila můj obdiv.  Vím, že jste architektka, pracujete ve stavebnictví a to je zajisté velmi náročná profese. Měla bych spíše představu o Vaší dovolené jako o pohodovém si užívání někde v Karibiku. Opak je ale pravdou.

Celý článek...
 
Rozhovor s paní Annou Johanou Nyklovou Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 14 Červenec 2009 09:27

Paní A.J.Nyklová je moudrá žena, která odjela sama ve svých 72 letech na Nový Zéland, kde pobyla 3 měsíce. Tento čas plně využila poznáváním přírody i kultury N. Z. Současně poznávala lidi, s kterými se cestou setkala, místní i turisty a za svůj životní příběh byla obdarovávána jejich životními příběhy. Po celou cestu pí Nyklová zůstala sama sebou, ženou odvážnou, která plně si užívá všechny chvíle života, Ženou bez předsudků a velkorysou k okolí.

Celý článek...
 
Rozhovor s panem Vlastimilem Svobodou Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 26 Červen 2009 13:20

Pane Svobodo, děkuji Vám za Váš článek „Kopce, koření cyklistiky“ z 30.dubna, kterým jste obohatil náš časopis Cesta.  Vaši knihu "Toulám se dál" jsem přečetla jedním dechem a dovolte mi, abych Vám vyjádřila můj velký obdiv. Cyklistika  se Vám stala ne jenom osudem, ale u Vás dostává další smysl. Trénujete, jezdíte, stoupáte „na bednu“ – jak skromně nazýváte stupně vítězů. Vyhráváte nad kilometry, dalšími závodníky, ale i nad roky, které přibývají. A mimo toho při svých cestách na kole za poznáním po Čechách, po Evropě na sever, západ i jih, ale i na dálkových cestách na Ukrajinu, do Tunisu a na Island máte oči otevřené a vnímáte s pochopením a úctou i své okolí. A také se mi líbí, že každý Váš dálkový výlet má i další smysl, například poznání míst, kde žili Vaši oblíbení hudebníci.Dovolte mi tedy několik otázek:

Celý článek...
 
Putování do Santiaga de Compostela - Tereza Exnerová Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 02 Červen 2009 09:14

Počáteční nadšení: Jednoho prázdninového dne na festivalu, který pořádá Občanské sdružení Zebín v Jičíně měl přednášku sympatický člověk, MUDr. Susa. Povídal o svém putování do města Santiaga. Nadchnul mně nejen svými zážitky, ale i vtipem a opravdovostí, se kterou vyprávěl. V první řadě seděla i žena pana doktora, která s ním ušla jednu z etap - putoval z Prahy. Pouť jako taková má mnoho rozměrů. Kulturně- historický, náboženský a duchovní,  je to prostor  pro obdivování přírodních krás a poznávání cizí krajiny a pro radost z pohybu.  Prostor pro setkávání se s lidmi, se sebou samým. Je to dobrá příležitost jak poznat člověka se kterým máme touhu ujít i delší cestu… tu životní.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 5 z 6