E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a jiných předmětů.

Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice a zabývá se i uspořádáním prvků na obrazovce. Oblast ergonomie je ovšem ještě širší, než je zde naznačeno, a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Ubližujete svému pohybovému ústrojí ve svém povolání nebo při nějaké činnosti? Většinou můžete stejnou práci vykonávat a neubližovat si. Stačí změnit polohu při práci, vymyslet nějaký snadný přípravek, který vám pomůže, někdy stačí i jen odstranit si předsudek, že jinak práce vykonávat nelze. Vykonávat práci nebo třeba odpočívat a neškodit si je možné a právě k tomu slouží ergonomická poradna. Ptát se můžete zasláním e-mailu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a do předmětu napiště heslo "Poradna".



Zdravá záda na zahradě v listopadu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Neděle, 01 Listopad 2009 21:13

A zima je tady. Až se skoro zdá, že jsme si toho tepla moc neužili, no považte – březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem, studený máj – v stodole ráj, Medardova kápě - 40 dní kape, svatá Anna – chladna z rána… A je tu sv. Martin na bílém koni.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – seniorský věk. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 23 Říjen 2009 19:12

Všechna doporučení pro střední věk platí i pro seniory. Aktivní život se vyplácí. Pokud nemáme vysloveně smůlu, tak náš život ve starším věku bude odpovídat způsobu dosavadního života a hlavně způsobu jak budeme aktivně žít dál. Hlavně my sami rozhodujeme o svém zdraví a to platí zvláště s přibývajícím věkem.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – střední věk. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 23 Říjen 2009 18:47

Střední věk dle definice je věk mezi 45 a 60ti lety. Domnívám se, že nelze ho až takto přesně ohraničit, existují velké rozdíly osobnostní. Je to období, do kterého se někteří z nás dobrovolně zařazují mnohem dříve než v 45ti letech a naopak mnozí 60ti letí budou se ke střednímu věku ještě dlouho řadit.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – dospělost. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Čtvrtek, 22 Říjen 2009 20:51

Většina lidí v dospělém věku má již obtíže s pohybovým ústrojím, hlavně s páteří, s velkými klouby dolních končetin a obtíže z přetížení horních končetin. Zátěž dospělých, jak žen tak mužů, na jejich pohybové ústrojí vrcholí. Dospělí po mnoho roků musí zvládat své zaměstnání, domácnost, přepravování se, péči o děti, ale i o starší generaci. Zároveň odpočívají, sportují, vzdělávají se, cestují. Musí zvládnout spousty povinností, nikdo je nezastoupí, je to na nich, na dospělých. Velmi často si dospělý člověk na sebe klade příliš mnoho povinností a dostává se do stressu. A právě stress velmi často zhoršuje stav pohybového ústrojí.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka – kolik hodin počítač ? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 06 Říjen 2009 10:34

Dětí a mládeže v ordinaci se pravidelně ptám, kolik hodin stráví u počítače. A jsou to časy někdy překvapivé. Například dvanáctiletý kluk – po příchodu ze školy, zapne počítač a stráví na něm 5-6hodin denně a večer se ještě posadí před televizi. Předškolní velmi drobná dívenka, když přijde z procházky s maminkou a starší sestřičkou, se vždy pohádá o prvenství u počítače a hraje si hry půl až hodinu, déle to prý nevydrží.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – mateřství. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 23 Říjen 2009 15:50

Období mateřství u většiny žen představuje velkou zátěž na pohybové ústrojí. Během postupujícího těhotenství dochází k podstatné změně tělesného schématu, přibude hmotnost těla, více dojde k zatížení nohou, přetěžuje se bederní páteř.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – období studia. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 21 Říjen 2009 20:44

Student by měl již mít základní ergonomické návyky, měl by umět sedět, vzpřímeně chodit, měl by mít návyk pravidelného pohybu pro zdraví. A měl by i rozumět tomu, proč je pro něho výhodné se podle pravidel ergonomie chovat. V případě, že mladý člověk si nevytvoří potřebné návyky, bude si celý svůj život poškozovat páteř, klouby, přetěžovat svaly, bude úsporně dýchat. V této době většina mladých lidí ještě obtíže nemá, ale již si zakládá na pozdější bolesti.

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v říjnu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 02 Říjen 2009 20:02

Chladná rána, jasné dny a časné večery – to je říjen, král podzimu. V té době miluji procházky v přírodě – není moc horko a ještě stále rostou houby, malované listí vytváří pod nohama barevný koberec a ve vzduchu je cítit blížící se zima.   Většina úrody je už sklizena, jen pórek a růžičková kapusta drží stráž nad prázdnými záhonky. Je třeba rozvézt kompost a do záhonů, které  příští rok plánujeme na plodovou zeleninu, musíme zarýt hnůj.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 2 z 6