E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravý vývoj

Zdravý tělesný i duševní vývoj není samozřejmostí.  Vzdálili jsme se přirozenému vývoji ovlivňování přírodou i společenstvím. Nyní na nás má vliv na jedné straně nadbytečné omezování v pohybu, často i v myšlení, předkládány jsou nám hotové „pravdy“, na druhé straně máme obrovské možnosti škodit sobě i druhým. Cestou je pochopit sebe, své tělo i své duševní potřeby a najít své místo v životě, mít se rád, vážit si sebe i svého okolí.

Motto: „Čím slabší je tělo, tím víc poroučí; čím silnější, tím víc poslouchá.“ Jean-Jacques Rousseau

Na tomto místě se budete pravidelně dozvídat, jak to zařídit, aby vás vaše pohybové ústrojí nebolelo a hlavně vás neomezovalo.



Cvičí celá rodina 3 Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:39

Lezení a plazení jsou základní koordinační prvky. Jejich správné zvládání dává předpoklad i dobrých pracovních úspěchů ve škole.

Celý článek...
 
Nejen záda VI Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:30

Naše mimino se už přetáčí na bříško. Je mu 6 měsíců. Dokáže to na obě strany, Zpět mu to ještě nejde, ale nebude to dlouho trvat a přijde na to, jak se vrátit zpět na záda. A co se všechno za dobu tří měsíců naučilo ? Nejprve ruce. Moc se podivilo, když objevilo prsty u rukou. Ty ruce obě se mohou chytit navzájem. Zdůrazňuji navzájem, protože jednou  pravá ruka  drží zespodu levou, podruhé opačně. Znamená to, že obě ruce mají možnost stejného rozsahu pohybu. Kdyby stále jedna ruka podpírala druhou a pomáhala jí v činnosti, znamenalo by to omezení pohybu podpírané ruky a  bylo by potřeba konzultaci s odborníkem.

Celý článek...
 
Srovnávání pánve – 3.cvik Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 11 Květen 2009 17:43

I lidé, kteří před několika dny prodělali operaci – kloubní náhradu kolenního nebo kyčelního kloubu, velmi často trpívají na bolesti od posunu nebo blokád SI kloubů. Bolest se většinou promítá do kyčelního kloubu nebo do dolní končetiny a příčina se často mylně hledá v udělané operaci. I u těchto lidí lze oba SI klouby uvolnit.

 

Celý článek...
 
Nejen záda V. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pátek, 01 Květen 2009 08:56

Pokračujeme ve vývoji. Našemu sluníčku jsou 3 měsíce. Je to kouzelný věk. Dítě, které položíme na bříško „ pase koníčky“. Tento od nepaměti používaný slovní výraz znamená pro dítě  opření o předloktí, hlava vzpřímená, může jí otáčet na obě strany, ladná křivka od hlavy až po zadeček, pánev položená na podložce, nožky  ve tvaru „ žabáka „. 

Celý článek...
 
Chci být mladá a rovná Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 20 Březen 2009 19:45

Jsem mladá a hrbatá, chci být mladá a rovná. Jak se mám narovnat? Tento dotaz mi asi před rokem napsala jedna mladá žena. Co na to odpovědět?  Jak narovnat druhého na dálku pomocí mailu? Že to nejde?  Ale jde? Jen to narovnání nejde bez toho, koho se to týká, kdo se má narovnat. On to totiž nemůže nikdo za nás udělat. Možná je pouze rada, jak na to. 

Celý článek...
 
Cvičí celá rodina 2 Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Pátek, 01 Květen 2009 09:14

V životě je důležitá symetrie a stabilita. Následné cvičení je na tyto dva prvky zaměřeno.

Celý článek...
 
Nejen záda IV. Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 29 Březen 2009 20:29

Postupujeme pomalu vpřed, pouze o 14 dnů. Děťátku je  šest týdnů. Zde se musíme zastavit, protože je to velmi důležitý mezník nejen z hlediska páteře. zad, ale i vývoje psychiky. 

Celý článek...
 
Cvičí celá rodina Tisk Email
Zdravý vývoj
Napsal uživatel MUDr. Věra Kleplová   
Neděle, 15 Březen 2009 21:23

„Ve zdravém těle, zdravý duch“ to znají rodiče a prarodiče. Myslím, že by bylo vhodné a současně  i nutné vnést tuto větu do reality. Cvičení s dětmi od nejútlejšího věku přináší nejen užitek dětem, ale i radost rodičům. Dnes je všeobecně uznávané plavání. Cvičení s kojencem je ještě bráno jako nutnost rehabilitační péče, protože  zdravý kojenec „ roste sám od sebe„. Zdravý kojenec má určité předpoklady k rozvíjení, proč je nepodpořit?  Vedené cvičení s kojencem přináší rychlejší rozvoj schopností a dovedností. V rodinách většinou bývá více děti. Mám zkušenosti s tím,že na cvičení je čas pouze pro jednoho. Nabízím proto miniserii cvičení v rodině s dětmi s  rozdílným věkem.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 5 z 6