E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Pohyb

Pohyb je označení pro změnu v čase. Většinou pod pohybem rozumíme změnu polohy, vzhledem k někomu či něčemu. Pohyb je základním projevem existence hmoty. Tak toto jsou hesla z encyklopedie.

Živý pohyb je zcela jiná kategorie. K živému pohybu patří přívlastky krásný vznosný, okouzlující. Ano, můžeme se postavit proti přírodě a pohybovat se zhrouceně, sklesle. Je to na nás. Poohlídněme se v přírodě – kolik krásy je v našlapování kočky, v běhu srnky nebo v letu ptáka.



Rychleji a dále – rozhovor s Julesem Vernem Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Neděle, 22 Březen 2009 13:36

V minulém a předminulém článku cyklu „Rychleji a dále“, jsme se zamýšleli nad vývojem pohybu lidstva a vzpomínali jsme některých důsledků technických řešení pohybu, byl to jeden z mnoha pokusů o dobytí  Severního pólu a rozvoj automobilů. Dnes bychom si chtěli připomenout velkého vizionáře lidstva, zakladatele sci-fi literatury, Julese Verna, který svými nápady, zejména v oblasti technického řešení pohybu, výrazně předběhl soudobé možnosti. 

Celý článek...
 
První krůčky Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Sobota, 07 Březen 2009 09:15

„Já se tak těším, až budeš ťapat,“ říkávala jsem Anežce, když byla ještě malý nepohyblivý červík. Kam se to položilo, tam se to našlo a pořád to spinkalo. Občas to mělo škytavku a když se to povedlo, obdarovalo to mámu úsměvkem. A já se těšila na první krůčky a nadšeně jsem si představovala, jak kupuji první botičky. A pak ty první krůčky přišly…
Někde jsem četla vtipné desatero, jak se připravit na příchod miminka do rodiny. Jeden z bodů zněl: „Sežeňte si někde dvě kozy a jděte s nimi nakupovat do supermarketu. Zaplaťte všechno, co zničí a sežerou.“ I tři kozy jsou jako náhražka dvouletého dítěte slabá imitace. 

Celý článek...
 
Rychleji a dále – Eliška Junková Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Středa, 25 Únor 2009 19:11

V minulém článku jsme se zamýšleli nad vývojem dopravních prostředků a vzpomněli na dva  z mnoha dobrodruhů, kteří se soudobými prostředky pokusili dobýt severní pól. Dnes, inspirováni událostí na pařížské aukci, kde automobil veterán Bugatti byl vydražen za 3,4 milionu eur, bychom se chtěli věnovat nejrozšířenějšímu dopravnímu prostředku, kterým automobil zcela určitě je. Zamyslíme se nad jeho vývojem a v závěru vzpomeneme na historická závodní auta Bugatti a velmi slavnou ženu, která s touto značkou spojila svůj osud. 

Celý článek...
 
Rychleji a dále – Josefina Fordová Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Neděle, 11 Leden 2009 16:53

Když se zamyslíme nad rychlostí, s jakou lidstvo vyvíjelo své možnosti se přemisťovat z místa na místo, při skutečnosti, že převážnou dobu své existence lidé chodili pěšky, teprve později vynalezli jednoduchou loď, vůz a osedlali koně, tak raketová rychlost vývoje rychlosti cestování v posledních stosedmdesáti letech je vskutku ohromující.

Celý článek...
 
Jak se hýbem na disko aneb mladý, starý, hlavně že tančím Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Sobota, 10 Leden 2009 15:32

Je to asi tak dva týdny, co jsem s kamarádkou vyrazila na diskotéku.Ten večer jsem měla úlohu řidiče a tak se mi naskytla možnost, která se jinak v mém případě na diskotéce kvůli alkoholu v krvi jen tak nenaskytne. A to být pozorovatelem.

Celý článek...
 
Slavnostní plesání Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Pondělí, 16 Únor 2009 19:54

Plesová sezona je v plném proudu a tak přináším malé osobní zamyšlení nad těmito společenskými akcemi.
Co vlastně dělá ples tak výjimečnou událostí? Odpověď je asi zcela jasná. Ples se totiž nekoná každý týden jako kdejaká ohraná diskotéka a přípravy na něj jsou poněkud náročnějšího rázu. 

Celý článek...
 
Zima Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Neděle, 11 Leden 2009 16:30

„…A v zimě bude venku padat bílej snížek a pak bude všechno zasněžený. A ten snížek, ten moc studí, budeme muset nosit rukavice a čepice a na krku šálu, abysme nenastydly. A budeme jezdit na sáňkách a bobovat a stavět sněhuláka…“

Při tomto vysvětlování mojí dvouroční dcerce, co je to snížek a jak to bude vypadat venku v zimě, jsem se sama zasnila. Ale jenom na chvilku…

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456789DalšíKonec »

Strana 9 z 9