E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Cestování

Cestování znamená přepravu lidí účastnících se cesty či výletu nebo proces či čas vystihující osobu či objekt v pohybu z jednoho místa na druhé. Cestování je ale hlavně poznávání. Poznáváme jiné krajiny, kultury, získáváme zážitky a na cestách poznáváme hlavně sami sebe.



Železné hory Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 16:40

Rozhodli jste se pro poklidnou dovolenou v Čechách? Pak doporučuji  Železné hory. Pohoří /580km2/ je součástí většího celku Českomoravské vrchoviny. Se svými největšími vrcholy - šestistovkami:  Vestec  668 m.n.m., Spálava 663 m.n.m., U Chloumku 661 m.n.m., Srní 653 m.n.m., Zuberský vrch 650 m.n.m., Polom 649 m.n.m., Krásné 614 m.n.m., Bučina 606 m.n.m., nepatří zrovna k velehorám.

Celý článek...
 
Cestování s Pradědem aneb betóóón - Josef Novotný /autor článků "Zapomenutí vojáci" a "Itálie - Dolomity" Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 08 Duben 2011 20:27

Ne, skutečně vás nechci zvát na výlet s křepkým stařešinou, ani lkát nad novým trendem našich sídlišť – zahušťováním. Chci vám přiblížit jednu zajímavou a svým způsobem jedinečnou cestovní kancelář -  Praděd Inter. Na počátku bylo několik lidí, které pojil zájem o naše pohraniční opevnění. Tyto objekty, dokumentující náš technický um a vojenské odhodlání, byť nenaplněné, se staly cílem prvních cest. Postupně se zájem rozšířil i na pevnostní objekty v Evropě jako Maginotova linie, či Atlantický val. A tak sborové zvolání – betóón – zaznělo v těchto dřevních dobách vždy, kdy se v dohledu objevil jakýkoli objekt, připomínající pevnost, byť se někdy jednalo o trafostanici, či krecht na brambory s nevrlým sedlákem s vidlemi.

Celý článek...
 
Rozhovor s panem Josefem Novotným, autorem dvou předešlých článků "Zapomenutí vojáci" a "Itálie – Dolomity" Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 08 Únor 2011 22:03

Při cestování po horách Slovinska a Severní Itálie narážíme na spousty pomníčků s mnoha jmény obětí bojů. Nelze kolem nich přejít bez zamyšlení. Krása hor kontrastuje se skutečností poměrně nedávné historie 1.světové války. Pan Josef Novotný je cestovatel, který navštěvuje místa bojů 1.světové války.  Tato válka byla válkou zákopovou, válkou jednotlivců, kteří zanechali doma své rodiny, válkou rychlého vystřízlivění ze všech možných ideí, snahou o přežití s těžko představitelným strádáním. Všechno toto utrpení se odehrávalo v nádherném koloritu hor – Julských Alp, Ortléských Alp a Dolomitů. Od konce 1.světové války nás dělí osmdesát dva roků, pamětníci bojů již nežijí. Většině z nás ale na těchto bojištích a na bojištích na řece Piavě zůstali jejich předci. O to cennější jsou informace, které nám přináší pan Josef Novotný. Dovoluji si tedy položit mu několik otázek.

Celý článek...
 
Itálie - Dolomity - Josef Novotný Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 22 Říjen 2010 20:51

Majestát a velebnost horského masívu Dolomit učaruje každému, kdo do tohoto koutu Evropy zavítá. Je smutným faktem, že i tento kout země poznal pustošivé působení člověka v podobě válečných hrůz první světové války. V divoké vysokohorské měsíční krajině bylo pouhé přežití velkým problémem. Nedostatek vody v létě a kruté mrazy a laviny v zimě neustále ohrožovaly životy lidí. A již takto těžce zkoušené vojáky ničila palba nepřítele. Výbuch dělostřeleckého granátu v tomto vápencovém prostředí vyvolal lavinu kamení, která působila jako druhotný šrapnel. A pokud nastal vzácný okamžik, kdy utichla palba, nastoupila těžká dřina v podobě kopání zákopů a chodeb, přísunu munice, proviantu a vody vysutými horolezeckými cestami. Nelze se proto divit, že v závěru války vážil rakouskouherský vojín v průměru 47 kg. Hrůzy války v tomto drsném prostřední okusila i řada Čechů, jež zde bojovala za císaře pána.

Celý článek...
 
Konžská demokratická republika – Adopce na dálku®, škola sv. Kristýny a uprchlické tábory na východě země Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 08 Říjen 2010 09:40

Napsaly: Petra Matulová, Kristina Mezereková, Arcidiecézní charita Praha   
Návštěva u dětí z programu Adopce na dálku® v Kinshase

„Mindele, mindele!!!“ slyšíme křičet dětské hlásky všude kolem nás. Děti jako by si tak hlásily od jednoho domku k druhému, že kolem procházejí bílí lidé. Tato slova tak slyšíme po celou dobu naší „procházky“ po ulicích Kinshasy, které připomínají spíše skládky odpadků. Odhozené papíry, plasty, staré pneumatiky, pytle... pod tím už místy ani není vidět půda. Zápach k tomu také patří.

Celý článek...
 
Zapomenutí vojáci - Josef Novotný Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 24 Říjen 2010 20:46

   Jednou z lokalit hojně navštěvovaných vodáky a milovníky raftingu je slovinská řeka Soča. Sem, do překrásné přírody Julských Alp dosud nezničené turistickým průmyslem, směřují výpravy vyznavačů divoké vody. Většinu návštěvníků překvapí množství vojenských hřbitovů, na jejichž náhrobcích jsou i česká jména. Zde, v místech připomínajících ráj, probíhalo před více než osmdesáti lety peklo války, které naši dědové dali jméno Veliká.

Celý článek...
 
ČTYŘI ŠPIČKOVÉ DNY POD JUNGFRAU Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 19:40

Letos jsme s naší oblíbenou cestovou „nakoukli“ do krajiny, která patří mezi nejkrásnější  horské kouty ve Švýcarsku. Opět jsme svého rozhodnutí nelitovali – snad jen toho, že jsme tam nemohli zůstat déle…A protože nejen mne, ale celou naši „skupinku" nadchla, nezbývá mi, než se o zážitky opět rozdělit i se čtenáři „Cesty“. Třeba zrovna Vám pomůže rozhodnout o příští dovolené.

Celý článek...
 
DOLOMITI SUPERSKI – SELLA RONDA Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Sobota, 27 Březen 2010 09:25

Před pár dny jsme s kamarádkou Simonou vyjely na lyže do Dolomit. Jely jsme  s cestovkou na čtyři dny – na takové seznámení s oblastí kolem masívu Selly. A nelitovaly jsme. Pro mnohé náruživé lyžaře je tato oblast známá, ale kdo ji ještě nenavštívil, měl by se tam alespoň jednou podívat.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 4 z 6