E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Sport

Slovo sport znamená obveselení, rozptýlení, vlastně útěk od práce, od povinnosti k zábavě.

Pojmem sport je dnes obvykle označována pohybová (fyzická) aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné nebo porovnatelné s jinými provozovateli téhož sportovního odvětví.



Sportujeme se zvířaty VII - psí plavání Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Čtvrtek, 25 Červen 2009 17:54

Miluji léto, hlavně to naše – teplé, prosluněné a voňavé, plné kytiček a hub, přátel a sportovních aktivit. Ráno se probouzet s ptáky, vyběhnout do lesa pro košík mladých hříbků, zaplavat si v rybníku nebo si zahrát volejbal, natáhnout se do trávy a přečíst si knížku, na kterou nezbyl v roce čas; a večer posedět s kamarády u ohně, povídat si nebo jen mlčet a koukat do plamenů… Paráda. Mí psi také zbožňují prázdniny. Jsme stále spolu, neodcházím do práce a nezamykám je s pocitem, že jsem hrozná, samotné v bytě. Doprovázejí mě při houbaření, spokojeně leží u hřiště a sledují, jak mi to jde u sítě, válí se mi na dece při opalování a hlavně – náruživě rádi plavou.

Celý článek...
 
Sportujeme se zvířaty VI – třeba s kanárem Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:56

Zavolala mi kamarádka, která pečlivě čte všechny moje články, ty v Cestě nevyjímaje. „Poslyš, víš na co jsem zvědavá? Jestli dokážeš napsat něco na téma sport s ptáky nebo rybami.“ To tedy byla výzva. Okamžitě mi napadlo sokolnictví.

 

Celý článek...
 
Běhání můžeme nazvat sportem deseti kladů Tisk Email
Sport
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:02

10 + : Běhání je sport, který rovnoměrně zatíží celé pohybové ústrojí. Je to ideální sport pro zlepšení celkové kondice – včetně funkce kardiovaskulárního ústrojí. Běháme v přírodě a tím při pravidelném běhu v každém počasí se otužujeme. Běh je pravidelný pohyb, který velmi dobře působí i na psychiku.  Dochází při něm, podobně jako v Tai-či, k relaxaci – meditaci v pohybu. Při běhu správným odvíjením nohy podporujeme nožní klenbu. Pravidelný běh zpevňuje kolenní vazy a zlepšuje i kvalitu kloubní chrupavky. Běh člověka napřimuje souhybem horních končetin při pohybu. Pravidelné běhání vede ke zvětšení vitální kapacity plic. Tímto sportem si můžeme udržet dobrou tělesnou kondici i do stáří. Běh vede k sebedůvěře. A tím i zabraňuje podlehnutí závislostem.

Celý článek...
 
Rada od cyklistky Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 12 Květen 2009 10:28

Ráda bych sdělila své zkušenosti ostatním zájemcům o cyklistiku. Nejsem nijak zdatná cyklistka, je mi téměř 70 let, a tak fyzických sil ubývá. Pokud si ale chcete udělat na kole pěkné výlety a nechcete hodiny stoupat do kopce a přitom být na hřebenech Brd v pěkných lesích, 

Celý článek...
 
Bolesti na hrudníku u cyklistů. Tisk Email
Sport
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 24 Duben 2009 20:57

Bolesti na hrudníku u cyklistů jsou časté a většinou vyděsí.
- skutečně i cyklista může dostat infarkt srdce
- problémem může být, když neumíme dýchat při zátěži. 
Jízdu na kole bychom měli trénovat postupně, je třeba zvolna zvyšovat zátěž s ohledem na naší trénovanost. 

Celý článek...
 
Sportujeme se zvířaty V. - tanec se psem Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Středa, 13 Květen 2009 15:40

Sál ztichl. Na ploše pod tribunami stála dívka a pes v naprostém soustředění. Dívali se na sebe a v jejich pohledu bylo něco tak jedinečného, že mi přeběhl mráz po zádech. Pak dívka zvedla ruce nad hlavu a zazněla hudba. Dva dokonalí tvorové, mladí, štíhlí a krásní, se ve vzájemné harmonii proplétali, obtáčeli a skákali. Pes s ušima pozorně vztyčenýma, aby nepropásl jediné syknutí nebo mlasknutí; dívka s vlasy rozevlátými obtížnými figurami. Oba dohromady tvořili jednu bytost spojenou poutem hudby. Bylo to neuvěřitelné. 

Celý článek...
 
Co s jízdním kolem na jaře, v sezóně a přes zimu, aneb, buďme sobě servismanem. Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pátek, 01 Květen 2009 21:16

Obvykle jízdní kolo přes zimu někde stojí (ve sklepě, na půdě, v garáži), nebo a to je lepší případ, visí na kolovém závěsu. Kolo mého předčasně zesnulého kamaráda stálo v zimě na koberci v obýváku a Karel na něm v průběhu zimy prováděl  revitalizaci. Jistě namítnete, že slovo revitalizace se používá v souvislosti se vším možným, ale ne s opravou kola. Ale v případě Karlova kola se opravdu jednalo o revitalizaci. Posuďte sami: když se počátkem devadesátých let minulého století objevilo v obchodech horské kolo, tak se v něm Karel okamžitě zhlédnul a začal se intenzivně věnovat cyklistice. 

Celý článek...
 
Nordická chůze na Jižním Městě 20.dubna 2009 Tisk Email
Sport
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 20 Duben 2009 21:49

Výlety ve městě??? Že je to nuda?

Není.

Vždy je to krásná procházka v partě lidí, kteří se rádi pohybují a mají rádi přírodu. Dnešní procházka byla již po čtrnácté a těším se na tu příští.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí12345678DalšíKonec »

Strana 6 z 8