E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a jiných předmětů.

Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice a zabývá se i uspořádáním prvků na obrazovce. Oblast ergonomie je ovšem ještě širší, než je zde naznačeno, a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Ubližujete svému pohybovému ústrojí ve svém povolání nebo při nějaké činnosti? Většinou můžete stejnou práci vykonávat a neubližovat si. Stačí změnit polohu při práci, vymyslet nějaký snadný přípravek, který vám pomůže, někdy stačí i jen odstranit si předsudek, že jinak práce vykonávat nelze. Vykonávat práci nebo třeba odpočívat a neškodit si je možné a právě k tomu slouží ergonomická poradna. Ptát se můžete zasláním e-mailu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a do předmětu napiště heslo "Poradna".



ZZ školáka – židle pro Prokopa Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 08 Březen 2009 15:15

Před 3-4mi roky jsem si dopisovala na téma zdravá židle pro prvňáčka se svou kamarádkou Jitkou Netušilovou. Prvňák byl její syn Prokop. 

Celý článek...
 
ZZ na zahradě - rada 3. – březnová Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Sobota, 28 Únor 2009 22:47

Březen – za kamna vlezem, další nanicovatý měsíc, pokud se ovšem paní příroda nezblázní a nepřipraví nám překvapení v podobě mohutného jarního tání a teplot dosahujících letních hodnot. 

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v únoru Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Středa, 18 Únor 2009 20:16

Nikdy jsem neměla ráda únor. Je to takový nanicovatý měsíc… Ani 30 dní to nemá…
Ráno je dlouho tma, ve čtyři odpoledne se už stmívá. Ale co, tak si spravíme náladu něčím pěkným, barevným, hřejivým – třeba dobrým čajem a katalogem zahradnické zásilkové firmy. 

Celý článek...
 
Musí anebo nemusí nás bolet záda ????? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 12 Leden 2009 22:08

Většina lidí má problémy s pohybovým ústrojí. Koho z nás nebolí či nebolelo v zádech? Dědečka bolí koleno, manžela loket, dcera mívá migrénu a pes nám kulhá. Je s podivem kolik z nás se s tím, že budou trpět, smiřuje. Smiřovat se je pohodlné, ale vybojovat si své zdraví je rozumné.

Celý článek...
 
Jak se točil film Zdravá záda u počítače Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Karel Kůs   
Pondělí, 12 Leden 2009 21:41

Natáčení filmu Zdravá záda u počítače byl pro nás členy video-semináře Gymnasia Jižní Město zážitek, na který ještě dlouho nezapomeneme, někteří z nás možná do smrti ne. Vše začalo, když nás jednoho dne na naší hodině z poklidné diskuse nad filmovou teorií vyrušila doktorka Švejdová (dodnes nevím jak nás vlastně našla) s návrhem, jestli bychom pro ni nenatočili krátký propagační film o správném sezení u počítače.

Celý článek...
 
Prevence onemocnění pohybového ústrojí Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 17 Únor 2009 23:20

Pod slovem ergonomie si můžeme představit prevenci onemocnění pohybového ústrojí.
Nejdůležitější jsou dvě zásady péče: nepřetěžovat naše pohybové ústrojí a to ani nečinností a vykonávat veškerou naši činnost takovým způsobem, abychom si neubližovali.

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v lednu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 12 Leden 2009 22:06

Zahrádka má jednu báječnou vlastnost – vždycky nám dá víc, než co jsme od ní očekávali. Tím snad nemyslím množství okurek nebo velkokvětých aster, ale práce… Neznám jiné hobby, které by bylo, alespoň co se práce týká, tak nevyzpytatelné, záhadné, ba přímo čarodějné a proto je má lednová rada nesmírně důležitá - když plánujete, co všechno budete příští rok pěstovat na zahrádce, mějte obě nohy na zemi. Doslova. A to hned ve dvou významech.

Celý článek...
 
Zdravá záda u počítače (výukové DVD) Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 12 Leden 2009 21:19

Výukový program pro všechny lidi, kteří pracují u počítače vznikl ve spolupráci Klubu zdravá záda a videosemináře gymnázia na Jižním Městě. Řeší zcela novým způsobem práci na počítači. Studenti gymnásia dodali navíc akčnost odbornému tématu.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 5 z 6