E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a jiných předmětů.

Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice a zabývá se i uspořádáním prvků na obrazovce. Oblast ergonomie je ovšem ještě širší, než je zde naznačeno, a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Ubližujete svému pohybovému ústrojí ve svém povolání nebo při nějaké činnosti? Většinou můžete stejnou práci vykonávat a neubližovat si. Stačí změnit polohu při práci, vymyslet nějaký snadný přípravek, který vám pomůže, někdy stačí i jen odstranit si předsudek, že jinak práce vykonávat nelze. Vykonávat práci nebo třeba odpočívat a neškodit si je možné a právě k tomu slouží ergonomická poradna. Ptát se můžete zasláním e-mailu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a do předmětu napiště heslo "Poradna".



Ergonomie jedince v závislosti na věku - předškolní věk Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 27 Květen 2009 09:04

Naše cíle při výchově dítěte se shodují i s cílem oboru ergonomie, a to je zachovat zdravé dítě, zde konkrétně zachovat zdravé pohybové ústrojí. V raném dětství, tzn. od narození až po předškolní věk, by měla naše snaha být zaměřena na to, abychom nepoškodili – rozvoj pohybové soustavy a samotného pohybu. 

Celý článek...
 
ZZ školáka – nechybí ve škole zrcadla ? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 27 Květen 2009 05:44

Dospělý, který se ocitne ve školní lavici základní školy, velmi brzy strádá: nepohodlné židle a lavice, nepřirozené zklidnění a taky - absence zrcadel. 

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v květnu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 01 Květen 2009 09:37

Nejkrásnější měsíc v roce je tady! Všechno je čisté, nové a voňavé a na zahrádce se rozhlížíme v němém úžasu – co jsme to jen všechno vyseli a vysadili… Jak je možné, že nám tu roste najednou kopr i ředkvičky? Proč je salát v jednom chumlu a petržel vyráží mezi jahodami? A rajčata mezi pór jsme tedy rozhodně nedávali! 

Celý článek...
 
ZZ školáka – Mají děti ve škole dostatek pohybu ? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 20 Duben 2009 12:25

Kdo z nás dospělých se občas stane studentem a je nucen 45min či více sedět v lavici, ví že se nejedná o snadnou činnost. Po chvíli se kroutíme, židle nás nutí dát nohu přes nohu. Konečně, když se dožijeme přestávky, cítíme se rozlámaní. 

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v dubnu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Neděle, 29 Březen 2009 20:14

Ovšem duben, to už je jiná káva! Je to jeden ze tří mých nejoblíbenějších měsíců a na zahrádce se dějí věci … Jednoho dne ráno vyjdeme před dům a je jaro. Tenhle každoroční zázrak bych nevyměnila ani za balík akcií Čezu, protože vlahost dubnového povětří, měkkost rašícího trávníku a nadšený zpěv ptačího sboru je nad všechny peníze světa. Od teď už nemusíme rostlinky prosit, ony do toho šlápnou a vyrůstají i tam, kde bychom je nikdy nečekali. Nadarmo se neříká, že v březnu tráva neporoste, i kdybys jí kleštěmi tahal a v dubnu jí nezastavíš, i kdybys jí kladivem zatloukal. 

Celý článek...
 
K zdravému sezení napomáhají: balonová židle s opěrkou a balonová židle bez opěrky Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 24 Duben 2009 17:27
Balonová židle bez opěrkyDlouhé sezení ve strnulé pozici přináší množství zdravotních problémů, které nás trápí, včetně bolesti zad. Tento nedostatek vede ke ztrátě přirozeného posilování svalstva, což je ve svém důsledku vážné riziko pro naše zdraví. Pouhé sezení na balónové židli napomáhá ke správnému držení těla a zabraňuje strnulosti páteře. Zdravé sezení na těchto židlích působí jako prevence, ale také jako doplněk poúrazové rehabilitace.
Celý článek...
 
Sezení na balonových židlích. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Sobota, 18 Duben 2009 18:13

Dilema jest-li máme sedět na balonu nebo na židli řeší balonová židle. A skutečně tento nejmodernější hit zdravého sedění splňuje všechny parametry ergonomie zdravého sedu. A co hlavně - téměř nelze na ní sedět chybně. 

Celý článek...
 
Ergonomie známá a neznámá Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Sobota, 21 Březen 2009 08:48

Ergonomie je věda, ale hlavně ergonomie je pomocná ruka. Ergonomie skutečně pomáhá, aby se nám pracovalo, sedělo, jedlo, jelo, žilo pohodlně a bez bolesti v budoucnu. Pojem ergonomie je odvozen z dvou řeckých slov: ergon – práce, nomos – zákony. 

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 4 z 6