E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a jiných předmětů.

Pro optimalizaci práce s počítačem stanovuje například vhodný maximální počet pohybů prstů při ovládání klávesnice a zabývá se i uspořádáním prvků na obrazovce. Oblast ergonomie je ovšem ještě širší, než je zde naznačeno, a zahrnuje i návrh pomůcek pro postižené a podobně.

Ubližujete svému pohybovému ústrojí ve svém povolání nebo při nějaké činnosti? Většinou můžete stejnou práci vykonávat a neubližovat si. Stačí změnit polohu při práci, vymyslet nějaký snadný přípravek, který vám pomůže, někdy stačí i jen odstranit si předsudek, že jinak práce vykonávat nelze. Vykonávat práci nebo třeba odpočívat a neškodit si je možné a právě k tomu slouží ergonomická poradna. Ptát se můžete zasláním e-mailu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a do předmětu napiště heslo "Poradna".



Zdravá záda na zahradě v září Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Středa, 09 Září 2009 21:05

Září je nejbarevnější měsíc v roce. Pokud je suchý rok, v září začíná žloutnout listí a bohužel i trávník. Důkladná zálivka může na pár týdnů pomoci, ale málo platné, podzim je tady. Trochu nám to vynahradí obrovská úroda, kterou sklízíme…  Na kolečku odvážíme metráky zeleniny a ovoce a naše jediná starost je ta, co s tím bohatstvím uděláme.

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka – volný čas celé rodiny. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 09 Září 2009 20:09

Pro naše školáky již nastaly opět povinnosti – pravidelné vstávání, několik hodin denně trávení času mimo domov ve škole, zvládání zadaných úkolů ve škole i domácích úloh, získávání informací, učení se mnohým dovednostem. Jejich osobnost by se měla všestranně rozvíjet, měly by postupně se názorově osamostatnit, naučit se jednat zodpovědně za sebe, ale i za druhé.

Celý článek...
 
Ergonomie jedince v závislosti na věku – školní věk. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 31 Červenec 2009 13:37

Ve školním věku by se měla činnost pohybového ústrojí dále zkvalitňovat, ale současně je pohybové ústrojí vystaveno nadbytečnému přetížení. Školní dítě je náhle nepřirozeně zklidněno a je po něm vyžadováno, aby bylo v klidu v poloze sedu. A často školní nábytek neodpovídá potřebám dítěte a tedy i škodí. Děti ani nemívají kolem sebe správné vzory kvalitního pohybu v rodičích a učitelích.

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v červenci Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 26 Červen 2009 12:31

Léto budiž pochváleno a zahrádka s ním. Také se na ní tak těšíte, když se vracíte domů od moře? Málo platné, česká Flóra je paní laskavá a šedivá krajina se zaprášenými palmami jí nesahá ani po kolena. Tož odložíme kufry a honem na zahrádku, co je tam nového. No, sousedi se s tím zaléváním zrovna nepřetrhli, trávník je nějaký zažloutlý, rajčata potřebují vyštípat… A toho plevele…

Celý článek...
 
ZZ školáka – vysvědčení. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 08 Červen 2009 21:08

Nepřeceňujeme vysvědčení ? Vysvědčení je ohodnocení pětiměsíční práce žáka učitelem. Nic víc a nic míň.

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v srpnu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 24 Červenec 2009 16:09

Už jste se někdy zamysleli nad tím, jak neobyčejné máme pojmenování měsíců ? Celý svět jede na „januar, februar… jen my, Češi (a také Poláci), se můžeme pochlubit názvy, které cosi znamenají. No jen si to vezměte: leden – mnoho ledu, březen – zvířátka jsou gravidní, květen – všechno kvete, srpen – srpem se dříve sekalo obilí, říjen – doba jeleních námluv, listopad – padá listí, prosinec –(původně prasinec) měsíc zabijaček. Hezké, že?

Celý článek...
 
Zdravá záda školáka o prázdninách. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 23 Červen 2009 08:44

Před koncem školního roku velmi často přichází na vyšetření rodič se svým školou povinným dítětem. Zjistím několik odchylek v držení těla, ukáži dítěti i rodiči příčinu obtíží, dostanou i vysvětlení jak držení těla zlepšit, jak si neškodit, vysvětlím cviky, ale objednat na další cvičení s nácvikem nelze, protože dítě odjíždí na dva měsíce mimo domov.  A tak daleko raději vidím školáky s rodiči po prázdninách, kdy lze se vším začít a zahrnout nové návyky do rutiny běžného dne.

  

Celý článek...
 
Zdravá záda na zahradě v červnu Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 01 Červen 2009 16:49

Červen je to nejlepší, co nám může rok nabídnout. V červnu se na zahrádce nestačíme otáčet, protože je pořád na co koukat. Zelenina na záhoncích roste přímo před očima, trvalky už nasadily na květ a na stromech se začínají červenat třešně. Pro třešně mám slabost, dokážu se jimi přejíst tak, že nemohu slézt dolů. Tak musím sedět na větvi a čekat, až mi slehne; jenže je mi při tom dlouhá chvíle, takže z nudy jím třešně… 

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456DalšíKonec »

Strana 3 z 6