E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Pohyb

Pohyb je označení pro změnu v čase. Většinou pod pohybem rozumíme změnu polohy, vzhledem k někomu či něčemu. Pohyb je základním projevem existence hmoty. Tak toto jsou hesla z encyklopedie.

Živý pohyb je zcela jiná kategorie. K živému pohybu patří přívlastky krásný vznosný, okouzlující. Ano, můžeme se postavit proti přírodě a pohybovat se zhrouceně, sklesle. Je to na nás. Poohlídněme se v přírodě – kolik krásy je v našlapování kočky, v běhu srnky nebo v letu ptáka.



Zvířata v pohybu 7 – ptáci létavci Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 16 Srpen 2010 08:13

Až se příště narodím, chtěla bych být racek. Umí chodit, plavat i létat a moc krásně se chechtá. Je elegantní, má chytré oči a černobílé oblečení je vždycky moderní.
V Portoroži jsem racky sledovala celé odpoledne. Mistrně vzlétali i přistávali, ve vzduchu obratně chytali kousky pečiva a na vlnách se spokojeně pohupovali. Jen nevím, jak s těmi rybami… Rybí maso mi moc nechutná, tak bych asi byla racek pražský – vltavský a spokojila bych se s těmi rohlíky. Prosila bych o ty včerejší, aby mi nebylo špatně od žaludku.

Celý článek...
 
Zvířata v pohybu 6 – a ještě jednou v moři Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pátek, 18 Červen 2010 08:41

Je skoro léto a je mi horko… tak se mi nechce psát o ničem jiném, než zase o mořských tvorech. Někde jsem četla, že jaký má člověk vztah k oceánu, takový má přístup k životu. Dost dlouho mi trvalo než jsem zjistila, jak veliký je rozdíl mezi mořem a oceánem; tedy že „krotké“ vlny na břehu moře se nedají srovnat s obrovskou plochou oceánu… Oceán mně fascinuje. Asi proto, že jsem narozená ve znamení raka, tedy ve znamení vodním, vodou nadšeném a bez vody strádajícím.

Celý článek...
 
Zvířata v pohybu 5 – tentokráte v moři Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Středa, 19 Květen 2010 08:31

Říká se, že voda je kolébkou života na Zemi, z vody prý vyšly všechny formy života a některé se do ní zase vrátily… To by mně moc zajímalo, proč. Jedná se třeba o sympatické delfíny, kteří pár století pobíhali po břehu jako něco mezi prasátkem a psem.

Celý článek...
 
Co se ve mně pohnulo, když jsem zjistila, že budu maminka Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Středa, 17 Březen 2010 07:45

Jednoho dne moje vždy trochu spirituálně založená maminka zašla k jedné paní, která se zabývala výkladem karet. Po návratu mi nadšeně vyprávěla, co všechno se dověděla. Že se ptala i na mě a paní jí sdělila velmi milé informace. Maminka si mnula ruce, jak karty její drahé dceři přejí. Že ji čeká úspěšná kariéra a bohatství. Ptala se i na to, kdy z ní udělám babičku. Kartářka odvětila, že s dítětem si počkám, že mě nejdříve čeká úspěšná kariéra. Asi za měsíc jsem zjistila, že jsem těhotná. „Pane jo,“ pomyslela jsem si. „V prváku na vejšce… To byla teda krátká kariéra!“

Celý článek...
 
Zvířata v pohybu – 2 Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Středa, 24 Únor 2010 10:41

Veškerý pohyb je fascinující a je úplně jedno, jestli je to promyšlený „step by step“ outloně váhavého nebo cval naší nejrychlejší kočkovité šelmy – geparda.
Minule jsme začali kytičkami, tak vám přidám ještě jedno moudro – geotropizmus je schopnost rostlin růst nadzemní částí vzhůru, ke slunci, a kořeny směrovat k zemskému jádru… Taky dobrý…

Celý článek...
 
Zvířata v pohybu 4 – Tentokráte o hadech Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 26 Duben 2010 08:40

Hadi to mají blbé, hodně lidí se jich bojí nebo se jich štítí. Moje kamarádka bledne, když zahlédne pohyb ocásku v trávě, ale jakmile zjistí, že je to ještěrka, je schopná jí vzít do ruky a dát jí pusu. Ptala jsem se jí, jak je to možné, vždyť jediný rozdíl, tedy optický, jsou ty nožičky… No právě, řekla, když to nemá nohy, je to podezřelé.

Celý článek...
 
Zvířata v pohybu 3 Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Pondělí, 15 Březen 2010 07:25

Tak pejsky a koníky máme za sebou, tedy jejich pohyb, kterým jsem naprosto fascinovaná. Další živočich, na kterého se dovedu dívat dlouhé hodiny, je kočka. Elegance kočkovitých šelem je příslovečná a říct o někom, že je „kočka“, znamená velkou pochvalu.

Celý článek...
 
Zimní marodění Tisk Email
Pohyb
Napsal uživatel Zuzana Lindová   
Neděle, 21 Únor 2010 16:17

Když se v zimě vydaří počasí, obloha je blankytně modrá a Sluníčko září a odráží se na bílém sněhovém povrchu Jako třpytivý závoj, nevydržím sedět doma a koukat se na tu nádheru skrz okno. Je to jako volání, kterému se nedá odolat. Toužím pocítit to všemi svými smysly naživo. Nadechnout se mrazivého zimního vzduchu, sáhnout si na studený sníh, slyšet pod nohama při každém kroku jeho vrzání a nechat alespoň tváře pohladit dotykem slunce. Takové počasí nechci propásnout. Ať mám rozdělanou jakoukoli práci, hned jí nechám a balím se na procházku. Tak jako minulý víkend.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí123456789DalšíKonec »

Strana 6 z 9