E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Oštěpařský loket Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 27 Květen 2012 00:00

Dotaz:

Prosím o radu, asi dva měsíce mě bolí pouze na dotek místo na levém lokti, z vnitřní strany, není to kloub lokte jen to bolí při dotyku nebo zvedání těžkého předmětu. 

Odpověď:

Podle Vašeho popisu Vás bolí úpon svalů na kost – nebo-li máte Epikondylitis ulnaris humeri l.sin. a lidsky řečeno „oštěpařský loket“ na levé horní končetině.

Úponové bolesti /v oblasti lokte jsou to známé tenisový a oštěpářský loket/ se většinou léčí útlumem bolesti například pomocí ultrazvuku na bolestivé místo. Účinnější je léčba příčiny obtíží a tou příčinou je přetížený sval. U lokte se jedná hlavně o přetížené svaly, které umožňují rotace předloktím. Přetížit sval můžeme hlavně dvěma způsoby – jednak tím, že dlouhodobě sval zatížíme, takže zůstane ve stažení a stále tahá za úpon, a dále přetěžujeme svaly nepříznivou polohou, u lokte nepříznivou polohou horních končetin. Většině lidí v Čechách „jdou ruce dozadu“ a skutečně i tak většina lidí chodí. Při tomto postavení rukou je nepříznivě dlouhodobě přetočeno i předloktí. Nepříznivě bývá i přetočeno levé předloktí při práci na počítači, kdy pravou rukou pracujeme s myší nebo numerickou klávesnicí. Výhodnější je volnou levou ruku si dát na levé stehno dlaní nahoru, současně nás to i narovná.

A rada?: práci vykonávat ergonomicky, během práce občas ruku protřepat, po práci stažené svaly promasírovat a taky se celkově narovnat a zvyknout si nosit ruce dlaněmi k sobě – viz článek níže: Chci být mladá a rovná.

No a nyní je vhodné nechat se léčit na rehabilitaci v místě bolesti, ale hlavně léčit příčinu bolesti a samozřejmě k umožnění plného vyléčení využít rady o odstavec výše.