E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Kardiofitness - vytrvalostní aktivity v každém věku Tisk Email
Recenze
Napsal uživatel Mgr. Anna Steinerová   
Úterý, 19 Květen 2009 11:46

Kardiofitness - vytrvalostní aktivity v každém věkuAutorky: PaedDr. Jitka Dýrová, RNDr. Hana Lepková
Vydala: Grada 2008, 192 stran

Kniha přehledně a srozumitelně seznamuje čtenáře s obecnými zásadami kardiofitness (vytrvalostního) tréninku a  vybranými vytrvalostními aktivitami. 

Kardiofitness - vytrvalostní aktivity v každém věkuÚvodní kapitoly pojednávají o základech anatomie a fyziologie pohybového aparátu, zvláště ve vztahu ke správnému držení těla a zdravotnímu významu fyzické aktivity.

Hlavní a nejobsáhlejší část knihy je věnována popisu vybraných kardiofitness aktivit  - nordic walking, orbitrek, stacionární kolo, veslařský trenažér, stepper, běžecký trenažér. U každé aktivity je velmi důkladně popsána správná technika cvičení s důrazem na správné nastavení cvičebního stroje či pomůcek a správné držení těla. Nechybí ani doporučení vhodného oblečení a obuvi. Velmi praktické jsou podkapitoly upozorňující na nejčastější chyby při provádění těchto pohybových aktivit. Text je doplněn velmi názornou fotodokumentací.

Další kapitoly jsou věnovány strečinku, dechovým a posilovacím cvičením, tedy aktivitám které jsou nezbytnou součástí kardiofitness tréninku.

Teoretická závěrečná část seznamuje čtenáře se základy kardiofitness tréninku (optimální intenzitou, a délkou trvání a frekvencí) a s možnými zdravotním riziky těchto aktivit.

Kardiofitness lze provozovat i ve zralém a středním věku, mohou s ním začít i lidé s minimální kondicí. Kniha se zabývá aktivitami, které šetří klouby, zatěžují celé lidské tělo a jsou dostupné a vhodné pro širokou skupinu rekreačních sportovců.

Publikace je vhodná jak pro rekreační sportovce, tak pro úplné začátečníky, kteří se chtějí věnovat vytrvalostním aktivitám v domácím prostředí nebo ve fitcentru. Velmi užitečné informace pro svou profesi v ní najdou i sportovní trenéři či fyzioterapeuti.