E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

ZZ školáka – Mají děti ve škole dostatek pohybu ? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pondělí, 20 Duben 2009 12:25

Kdo z nás dospělých se občas stane studentem a je nucen 45min či více sedět v lavici, ví že se nejedná o snadnou činnost. Po chvíli se kroutíme, židle nás nutí dát nohu přes nohu. Konečně, když se dožijeme přestávky, cítíme se rozlámaní. 

Není to zklidněná poloha, ale zdravý pohyb, který reflexně člověka narovnává. Dvě hodiny tělocviku nestačí, dítě je nutné rozhýbat. Mozek se pohybem i „nastartuje“ a je schopen zlepšené činnosti.

Je škoda, že tento seriálek – ZZ školáka, je sice hojně čten, ale nikdo na něj nereaguje. Otázek je mnoho a jsou třeba řešit v zájmu zdraví dětí. Když vznikne kolem ZZ školáka diskuze, je pravděpodobné, že i některá zlepšení, se začnou časem uskutečňovat.

Zajímalo by mě, jest-li existují školy, třeba na venkově, kdy třeba před písemkou se děti proběhnou kolem školy? Zda v některých třídách se děti protáhnou? Děti by se neměly podceňovat. Jest-li mají začít spolupracovat, měly by vědět: proč se protahují?, proč podupávají? proč procvičují prsty rukou? Je třeba je nadchnout, motivovat - být příkladem.

Být příkladem je velmi těžké, nelze pak třeba sedět ve škole s nohou přes nohu. Nelze chodit ohnutě s dlaněmi dozadu. Ale i učitelé mají problémy se svou páteří a potřebují se protáhnout. Mohou tedy zařazením pohybu do školní hodiny účinně pomáhat dětem i sobě.
Školáci, rodiče, učitelé, prosím pište. Jen tak bude tato diskuze zajímavá a třeba i přinese časem ovoce.