E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Duben a časopis o pohybu Tisk Email
Úvod
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 29 Březen 2009 21:10

Pohyb je cesta dopředu a taky vývoj. A asi nejpomalejší pohyb se děje v tradičních pohledech na svět. Ve Spojených Arabských Emirátech v r. 1996 studovalo na vysoké škole 11 125 žen a pouze 2 979 mužů. I v této zemi ve zdravotnictví pracuje celkem 81% žen a o studium mediciny se podle min. zdravotnictví uchází až desetkrát víc žen než mužů. Přesto v této zemi je manžel rozvedený po té co odešle své ženě 3 SMS s oznámením, že od ní odchází a žena v opačném případě musí dokazovat, že jí fyzicky napadá tak, že měla zlomené kosti. Fyzicky jí totiž manžel "vychovávat" může. 

Ale přenesme se k nám do středu Evropy. Pracovala jsem na chirurgii v jednom malém městě v podhůří Krkonoš. K nám na pracoviště tenkrát došla zpráva, že další žena stanula na vrcholu Mount Everest. Tenkrát pan primář zuřil a popisoval nám svou představu, jak jí tam muži vynesli. /Japonka Junko Tabei v r. 1975 byla  první ženou, která stanula na nejvyšším vrcholu světa. Na doplnění, prvním Čechem, který dosáhl vrcholu byl Leopold Sulovský, s Italskou expedicí dosáhl vrcholu v r. 1991./

MUDr. Milan Kubek z vůle delegátů president Lékařské komory se v březnu 2009 vyslovil, že za krizi ve zdravotnictví mohou lékařky, a nejspíš mu to projde. Nezáleží na skutečnostech, ale jen na tradici utkvělé v mozcích, kteří nejsou schopni a ochotni myslet. Pan doktor K, i když šéf Lékařské komory, nemluvil o nás, ale jen ukazoval hlubiny či mělčiny svého myšlení. Nic víc a nic míň.

No a tedy na jarní měsíc duben přeji mužům, aby je ženy kolem uznávaly a ženám, aby je muži kolem uznávali a všem dohromady přeji uznání, pochopení a lásku.