E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ergonomie známá a neznámá Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Sobota, 21 Březen 2009 08:48

Ergonomie je věda, ale hlavně ergonomie je pomocná ruka. Ergonomie skutečně pomáhá, aby se nám pracovalo, sedělo, jedlo, jelo, žilo pohodlně a bez bolesti v budoucnu. Pojem ergonomie je odvozen z dvou řeckých slov: ergon – práce, nomos – zákony. 

Definice ergonomie podle Mezinárodní ergonomické asociace z roku 2000: Ergonomie je vědecká disciplina založena na porozumění  interakcí člověka a dalších složek systému. Aplikací vhodných metod, teorie i dat zlepšuje lidské zdraví, pohodu i výkonnost. Přispívá k řešení designu a hodnocení práce, úkolů, produktů, prostředí a systémů, aby byly kompatibilní s potřebami, schopnostmi a výkonnostním omezením lidí.

Okruhy ergonomie podle Mezinárodní ergonomické asociace (IEA)

1. a) Somatická (fyzická) ergonomie. Je zaměřena na anatomické, antropometrické, fyziologické a biomechanické charakteristiky ve vztahu k fyzické aktivitě.
 Patří sem např. pracovní polohy, manipulace s břemeny, opakovatelná pracovní činnost, profesionálně podmíněná onemocnění pohybového aparátu, uspořádání pracovního místa, bezpečnost, zdraví.

2. b)  Kognitivní ergonomie. Je zaměřena na psychické procesy jako percepci, paměť, usuzování, včetně jejich pohybových odpovědí. Patří sem psychická zátěž, procesy rozhodování, zručnost a výkonnost, interakce člověk – počítač, pracovní stres apod.

3. c)  Organizační ergonomie. Je zaměřena na optimalizaci socio-technických systémů včetně jejich organizačních struktur, strategie, postupů. Patří sem lidský systém v komunikaci, týmová práce, management apod.

Věřím v budoucnost ergonomie. Podle mě by to měl být obou diagnostický a preventivní. Měl by zkoumat co nejvýhodnější přizpůsobení pracovního či životního okolí jedinci, který ho užívá. Každý jedinec je ale jiný, je jinak vysoký, má jiné dispozice, je pravák nebo levák, má jinou sílu, je jiného pohlaví, a také má jiné predispozice nebo již i opotřebení pohybového ústrojí. Ergonomie by se měla přenést z teorií do praxe a zkoumat u jednotlivého člověka, jaké jsou jeho vztahy s okolím, s činností jakou vykonává a hledat způsoby jak tyto vzájemné vztahy optimalizovat.

Ergonomie je obor, který má část diagnostickou a část, kdy na základě zjištěných skutečností je třeba doporučit změny, a tyto změny je třeba i uvézt v praxi. Bez spolupracujícího jedince, ale nelze pomáhat. Nestačí dát člověku například ergonomickou klávesnici k počítači, ale je nutné mu i vysvětlit, v čem je dobrá a motivovat ho k jejímu užívání.

Okruhy ergonomie jak je určila Mezinárodní ergonomická asociace neobsáhnou komplexně možnost prevence poškození pohybového ústrojí člověka. Chybí příprava člověka zvládat práci. Tzn. péče o zdravý pohybový systém jedince. Tzn. nestačí naučit člověka jak zvedat předmět, ale je důležité, aby nové ročníky mladých lidí již nepřicházely do dospělosti se špatnými pohybovými návyky anebo dokonce již s nevratnými změnami na pohybové soustavě. A tady by se měla zapojit škola na všech jejích úrovních.