E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Chodítko vs. nošení dítěte na boku Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 12 Listopad 2014 11:17

Paní doktorko, první dítě se mi rozchodilo s pomocí chodítka. Bylo to v pohodě, dala jsem dítě do chodítka, a mohla jsem vařit a dítě mít pod kontrolou. Nyní u druhého dítěte mi dětská lékařka nedoporučuje používat chodítko a mě již z nošení ročního dítěte na boku, když vařím, bolí záda. Opravdu vadí dítěti chodítko? Děkuji za odpověď.

 


 

K dětskému chodítku se vyjadřuje MUDr. Věra Kleplová:

Na to, zda opravdu vadí dítěti chodítko, je jednoduchá odpověď. Ano, vadí. Vaše dětská lékařka má pravdu.

 

K nošení dítěte na boku odpovídá MUDr. Jitka Mašková Švejdová: 

No to jsem se opotila. Nejraději bych v obchodech, na ulici a všude, kde takto vidím děti přenášet, hned matkám domluvila.

Aby dítě nesklouzávalo, tak je nutné vysunout pánev do strany, a tak nejen že se blokuje SI kloub, ale hlavně se blokuje a později i strukturálně poškozují segmenty (spojení mezi dvěma obratli) v kritickém místě páteře – přechodu mezi hrudní a bederní páteří. Udržet dítě dále pomáhají svaly laterální strany trupu, na straně vysunuté pánve se stáhnou a později i zkrátí, a tak později již stále vytahují polovinu pánve nahoru a tedy neustále se vrací blokáda SI kloubů. V lepším případě je pohybové ústrojí matky méně zdatné a ihned začne bolet a matce rozmluví další sebeničení. V případě zdatného pohybového ústrojí a vysokého prahu bolesti si ale matka dlouho vydrží ubližovat bezbolestně. Problém pak přetrvá i dávno po té, co dítě již dostudovalo. Tento zvláštní posun pánve do stran bohužel často vídám u seniorek, v době kdy jako reakce na chybné nošení dítěte došlo k vzniku obranných degenerativních změn na páteři, k strukturálním změnám v dlouhodobě zkrácených svalech, ve změnách v SI kloubech, a vzhledem k tomu, že po mnoho let byly asymetricky zatěžovány i velké klouby dolních končetin, tak nejspíše je již i pokročilá coxarthroza a gonarthroza a často i asymetrický pokles nožní klenby. 

Co říct na závěr: mysleme i na své zdraví!

A postřeh: ještě jsem neviděla muže nosit dítě na boku, a jest-li takového uvidíte, moc prosím o zaslání fotky.