Houbová kulajda |
Úvod | |||
Napsal uživatel Michaela Čermáková | |||
Pátek, 07 Listopad 2014 15:05 | |||
Nebo také kudlánky, jak říkala naše bábi, je houbová polévka, na které se pozná, s jak velikou láskou je vařená. Existuje spousta receptů na tu zaručeně pravou kulajdu, ale tenhle…ten je hodně vymazlený.
Na 4 pořádné porce budeme potřebovat - košíček různých hub (pejska z lesa řádně vyběhaného si necháme na „až pak“), pár kousků bobkového listu, asi šest středních brambor, smetanu ke šlehání, vejce, hrst hladké nebo polohrubé mouky, sůl, ocet a pár cibulek v kyselém nálevu. Do polévky patří také najemno usekaný kopr, ale moje rodina ho nemá ráda…
Houby očistíme, překrájíme na větší kousky a propláchneme studenou vodou. Bábi byla vůči „prašivinám“, jak roztomile označovala všechno, kromě hub hřibovitých, velmi netolerantní, ale pár holubinek, ryzečků nebo lišek dodá kulajdě ten správný šmrnc.
Brambory oloupeme a podélně rozkrojíme na čtyři díly a společně s bobkovým listem a solí dáme všechno včetně hub nejméně na 20 minut vařit.
Vejce rozklepneme do misky, osolíme a přidáme trochu mouky. Usmažíme tenoulinkou placku, ale opravdu velmi tenkou a nakrájíme jí na širší nudličky.
Mezitím už se nám základ polévky vaří a tak honem sebrat pěnu, protože jsou v ní určitě nějaké zbytky jehličí nebo listí.
Tohle se mi fotilo dost špatně, protože mi pára mlžila čočku u foťáku.
Když jsou brambory a houby měkké, přidáme mouku rozšlehanou ve smetaně, provaříme a podle chuti ještě dosolíme. Ocet nalijeme do naběračky s trochou polévky a pak teprve přidáme do hrnce, jinak se nám to také může všechno srazit.
Nakonec přijdou do hrnce vaječné nudle a můžeme servírovat.
Cibulky nakyselo, kterými posypeme polévku na talíři, mi poradila přidávat paní Bartůňková. Viděla mě v Prostřeno a od té doby se domnívá, že jsem už dost stará a zkušená kuchařka, aby mi prozradila pár fíglů.
Tak si nechte chutnat.
Míša Čermáková
|