E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Výprava do Skandinávie - reportáž, díl 14 Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pondělí, 17 Únor 2014 21:16

Výprava do Skandinávie - reportáž, díl 14.

Den dvacátý pátý 

Ráno vyjíždíme dál po padesátpětce, která věrně kopíruje Lustrafjorden, což je jedno z ramen Sognefjordenu. U Marifjøry ho opustí a namíří si to do hor k jezeru Hafslovanet, odtud sjede k jednomu z mnoha zálivů Sognefjordenu, aby v Sognalu odbočila na Vadheim. My ale v Sogndalu odbočíme na Riksvei 5 (něco jako centrální silnice) k trajektu přes Ärdalsfjorden, také jedno rameno Sognefjordenu, kde se chceme připojit na E16 ve směru na Oslo.

 

Přístav je umístěn hned za tunelem s názvem Amfatunnelen. Čekání na trajekt nám zpříjemní dívka prodávající opravdu čerstvé jahody, které jsme akorát stačili sníst do příjezdu trajektu. Trajekt Mannheller -  Fodnes obstarávají dvě lodě a cena převozu je 99 NOK. Za 15 minut již pokračujeme k městu Lӕrdalsøyri kde zastavujeme na pláži u čela Lӕrdalsfjordenu, který je opět částí Sognefjordenu, což pro nás je zatím posledním setkáním s mořem na cestě do Osla.

Bohužel, právě když kompletuji tento díl, prošla tiskem zpráva o velkém požáru v historické části tohoto městečka, shořelo prý šestnáct domů, což je nám velmi líto.

alt Na pláži v Lӕrdalsøyri

alt

Po dvou hodinách pohody na pláži, pokračujeme směrem k E16, po které dojedeme až do hlavního města a která kopíruje jižní část Jotunheimu a také vyjíždí do značné výšky.

alt Jižní část Jotunheimských hor

alt Příjezd k řece Begna

V současné době na ní probíhá rekonstrukce, tak jedete dlouhé úseky stavbou. V oblasti Oppland, u osady Bagn, na břehu řeky Begna se nachází kempink Morustranda (60.710026 a 9.716193), byl docela volný a příjemný, tak zbytek dne trávíme odpočinkem a procházkou podél řeky. Cena kempu 200 NOK/noc. Protože dnešní cesta křižovala přes Sognefjorden a jeho ramena, nahlédneme do Wikipedie:

Sognefjorden je nejdelší fjord v Norsku a druhý nejdelší fjord na světě. Nachází se v kraji Sogn og Fjordane. Jméno je odvozeno z názvu historické oblasti Sogn. Sognefjord dosahuje délky 205 km a hloubky až 1308 m. Je tedy zároveň nejhlubším norským fjordem. Průměrná šířka zálivu činí 4500 m. Strmé skalní stěny jsou místy vysoké i více než 1700 m. Z hlavního fjordu se odděluje množství menších zářezů, nebo ramen, například  Lustrafjord, Årdalsfjord, Lærdalsfjord, Esefjord,Fjærlandsfjord, Norafjord, Aurlandsfjord nebo Nærøyfjord. Přilehlé obce významnou měrou žijí z cestovního ruchu. Turisty přitahuje nejen příroda a fjord samotný, ale také řada historických památek v okolí. Tolik Wikipedie.

alt V kempu Morustranda 

Den dvacátý šestý 

Počasí udělalo kotrmelec, začíná být horko a rýsují se bouřky. Jsme asi 100 km před Oslem a začínáme zvažovat své plány návštěvy hlavního města. Problémem je, co s psíky, zejména s Démonou v rozpáleném Oslu. Jitka bylo v Oslu již dvakrát a já jednou. Je rozhodnuto. Městem projedeme a budeme pokračovat dál do Švédska, do Lykesilu, kde máme kamarádku.

Projet Oslem není problém. Naše E16 se napojila na E18, která vede přímo do centra. To ale nelze z této komunikace vidět, neboť se ponoříte se pod zem a moře do tunelů a vyjedete na druhém okraji města na naši známé E6 a pokračujete do Švédska. Tento průjezd je ale zpoplatněný. Z Osla již vede klasická čtyřproudová dálnice. Hranici přejedete po Svinesundbroen, dálniční most s jedním velkým obloukem. Kdybyste se chtěli pokochat pohledem na Svinesundský fjord, tak je lepší sjet z dálnice na starý most Svinesund.

V pozdních odpoledních hodinách přijíždíme do Lykesilu, a přesto, že je plná sezóna a že Lykesil je rekreační a výletní zónou oblasti Bohusländ, v jednom ze čtyř kempů nacházíme místo k ubytování. Je to Trellebystrand Havsbard camping. Večer telefonicky domlouváme program na druhý den s kamarádkou Iréne.

alt Trellebystrand Havsbard camping 

Den dvacátý sedmý 

Po snídani  jdu udělat několik snímků okolí kempu a pak balíme a odjíždíme do Lykesilu.

alt Okolí Trellebystrand Havsbard campingu 

Lysekil je krásné městečko o počtu cca 7000 obyvatel na jednom z výběžků rozeklaného pobřeží jihozápadního Švédska, od 19. Století je bráno jako město lázeňské. I dnes je ve velké pozornosti turistů, o čemž svědčí velké množství hotelů a kempů. Kromě toho je zde soustředěn rybářský průmysl, je zde centrum mořského výzkumu  a bohužel také petrochemický průmysl. Ropná rafinerie, i když umě skrytá zrakům turistické veřejnosti se v noci prozradila mohutnými plameny nad svými dvěma komíny.

alt Pohledy na Lysekil  z rozhledny

alt Pohledy na Lysekil  z rozhledny

alt Pohledy z kolonády 

Scházíme se s Iréne a po kávě a zmrzlině jdeme poznávat město. Popisovat pobřežní kolonádu s restauracemi na terasách, přístav, akvárium, maják, rozhlednu kostel, vše zasazené do oblých skalisek z červené žuly, dále pak obchodní centrum, hotely a tak dále, podrobně nechci.  Nejlepší je to vidět.

Večer se loučíme s Iréne a odjíždíme do Uddevally. 

Luboš Mašek, Smržovka