E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Výprava do Skandinávie - reportáž, díl 12. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pondělí, 03 Únor 2014 22:00

V minulém dílu jsme dorazili do kempu Nissegärden u Lomu, kde jsme se rozhodli pobýt déle než jednu noc.

Souřadnice Lomu:  61 ° 48'39 "N 8 ° 38'21" E 

Den dvacátý třetí 

Dnešní den je dnem odpočinku od cestování, a tak chceme lépe poznat městečko Lom v podhůří Jotunheimských velehor Norska. Za pamětihodnostmi obce Lomu vyrážíme hned po snídani.

Nejdříve ale obecné údaje: Lom trvale obývá asi 900 obyvatel a v celé spádové oblasti, která je rozsáhlá, uvádí se rozloha cca 2000 km2, jich žije asi 2500. Z našeho hlediska není  Lom městem, ale vesnicí. O Lomu se uvádí, že je vstupní branou do Jotunheimských hor, ale sám o sobě se nachází pouze v nadmořské výšce 382 m.

K tomu je ještě nutné dodat, že Jotunheimský národní park není jediný v bezprostřední blízkosti Lomu, ale jsou zde ještě další dva národní parky, a to Reinheimenský a Brehaimenský.

Kemping ve kterém nyní jsme, je od centra městečka vzdálen 2,5 km. Pěšky je to pěkná procházka, kousek se jde po silnici, ale pak je cesta vedena lesem, ze kterého vyjdete na mírném návrší, odkud je nádherný pohled na údolí řeky.

 

alt Pohled na údolí Ottaelva

V obci je řada zajímavostí. Dominuje dřevěný historický kostel, historická školní budova, Storstabburet – dřevěná stavba cca z 15.století, Norwegian Mountain Museum,  Lom Village Museum, lezecká věž, historická dřevěná lávka přes Bøvru a další. Nejnavštěvovanější je kostel. Pro nás bylo milé překvapení, když po zaplacení vstupného 40 NOR za osobu jsme dostali zapůjčený průvodcovský výklad o historii a současnosti tohoto úžasného tesařského díla v češtině.

alt Průčelí kostela

Živého průvodce můžete mít kromě norštiny také ve švédštině, angličtině, francouzštině a němčině.

alt Pohled na severní průčelí ze hřbitova

alt Detail krásně vyřezávaných závětrných lišt a šindelů

Skrz Lom protéká dravá horská říčka Bøvra, která kromě silničního mostu je též překlenuta starobylou dřevěnou lávkou. Máte – li dost odvahy, můžete se spustit nad divokým proudem řeky zavěšeni na klesajícím laně, kde kladka, na které visíte, se s vámi řítí nad divokými peřejemi, pak podjedete pod silničním mostem a skončíte na lávce těsně nad vířícím kotlem, odkud voda padá dál do řeky.

alt Pro dřevostavby je zde typické hnědočerné zbarvení

alt Lávka přes Bøvru

Kromě historických dřevěných černohnědých budov jsou zde co do historie  i stavby kamenné, všechny spojuje nádherné provedení šindelové, či kamenné  krytiny. Klasická pekárna, hotely, velké množství chatek, autokempink blízko centra, dva supermarkety dělají z Lomu malé, ale příjemné turistické centrum. Na okolní hory vede řada turistických značených cest různých obtížností včetně zajištěné cesty (Via ferrata) na Lomseggen. Zde také začíná věhlasná horská silnice skrz Jotunheimské pohoří až k moři do Skjoldenu na konci Lustrafjordenu, to je 86 km a podél něj pak pokračuje dále.

S pocitem dobře stráveného dne se vracíme do kempu.

alt Naše bydlení v kempu Nissegärden 

Jelikož předpověď počasí dává naději na další pěkné dny, studujeme mapu, jak nejlépe proniknout do nitra hor a rozhodujeme o zítřejším zrušení tábora a dalším pokračování cesty. 

V dalším pokračování reportáží vyjedeme nebezpečnou horskou silnicí  pod Jotunheimské velikány Galdhøpiggen a Glittertind. 

Luboš Mašek, Smržovka