E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Výprava do Skandinávie - reportáž, díl 11. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pondělí, 20 Leden 2014 08:13

 

V minulé části jsme v ošklivém počasí skončili v kempu Yttervik.

Den dvacátý

Ráno vyrážíme směrem k Trondheimu, ale je to ještě daleko. Je pořád deštivé a větrné počasí. Silnice E6 vede podél Ranfjordenu a pak odbočuje do vnitrozemí k pohoří Korfjelet. Dříve se jezdilo přes něj, ale od roku 2004 je otevřen pod tímto pohořím tunel podobného jména – Korgfjelltunelen – v délce 8 533 m a na E6 je tunelem nejdelším.  Za pohořím cesta pokračuje podél několika jezer, která spojuje řeka Hattelva, u které jsme zastavili.

 

U řeky Hattelva U řeky Hattelva

alt U řeky Hattelva

alt Peřeje na řece Hattelva

Pokračujeme dál a v Mosjøen bereme naftu, jejíž cena z hrozivých 15,23NOR/litr (=50,26 Kč)klesla na 13,65 za litr a k večeru nacházíme kempink před městem Steinkjer s názvem Follingstua camping, který se nachází u jezera Snasavatnet.

alt Pohled na jezero Snasavatnet z kempu Follingstua

Velmi dobré pro rybáře, ale na sladkých vodách je nutné mít místní rybářský lístek. Cena opět 250 NOR. 

Den dvacátý první 

Počasí se začíná lepšit. Již neprší, ale v kempu je hodně bláta. Je zde perfektní servis pro karavany, který využíváme.

Dnešní den chceme využít k prohlídce Trondheimu. Máme to k němu již 130 km.

Kempinky jsou v oblasti Malviku, ale odtud do Trondheimu je ještě 15 km, rozhodujeme se zaparkovat někde ve městě. Ukázalo se to jako chybný předpoklad. Město je ve výstavbě komunikací, jsou zde objížďky a hlavně, není kde zaparkovat. Nacházíme parking v zóně přístavu, kde nás omezují různé tabulky s parkováním na 20 minut. Mají s tím problém i norští karavanisté. Učiníme ještě jeden pokus zaparkovat jinde, ale město je zasekané auty, bagry, zátarasy, stavebním oplocením a místo není. Prohlídku Trondheimu odkládáme na příště a odjíždíme.

Protože v dalším našem plánu je Jotunhaimský národní park, vyrážíme směrem po již velmi známe E6 směrem na Oslo. Silnice vede opět vnitrozemím, hornatým krajem a několik kilometrů před Oppdalem se utáboříme v otevřeném kempu u motorestu a benzinové pumpy za 200 NOK.

Den dvacátý druhý 

Počasí se výrazně zlepšilo a podle předpovědi má být v následujících třech dnech slunečno, tak balíme a neprodleně vyrážíme. Cílem je horské středisko Lom na pokraji Jotunhaimského národního parku. Jedeme po hlavní silnici E6, která prochází mnoha zajímavými místy. Zastavujeme na úpatí národního parku Dovrefjell a vystoupáme na nedalekou vyhlídku poblíž Hjerkinnu. Je dobře vidět nejvyšší hora pohoří Snøhetta. V tomto parku žijí také pižmoni severní.

alt Vojenské a důlní centrum Hjerkinn na úpatí národního parku Dovrefjell

alt Snøhetta

Blížíme se městu Dombǻs a rádi bychom opustili E6, tak hledáme v mapě nějakou alternativu. Odbočujeme na E136 a po několika kilometrech u obce Lesja nacházíme horskou a placenou silničku na Vagámo. Po několika pokusech s platební kartou je nám odečteno 50 NOK a konečně se závora zvedne a my vyrážíme do strmého stoupání a prudkých zatáček. Stojí to za to. Les zůstane dole, začínají  rozhledy, silnice pořád stoupá, již ne tak prudce. Podle mapy se pohybujeme v rozsáhlém pohoří Tverrfjellet.

alt Pohořím Tverrfjelet

alt Výhled na pohoří Dovrefjell v národním parku Dovrefjell

Silnice má být dlouhá asi 35 km, postupně se vyrovnává a GPS ukazuje výšku 1145 m a tak zastavujeme s tím, že si uděláme malou túru na blízký vrchol. Je nádherně, větrno, občas jsou vidět ovce a severním směrem se rozkládá národní park Dovrefjell.

alt Volně pasoucí se ovce je v těchto krajích běžný jev

alt Horské chaty v pohoří Tverrfjelet

Po několika hodinách pokračujeme horskou silnicí Slǻdalem do Vágáma, kde se přípojíme na silnici č. 15, po které dojedeme do Lomu, významné obce této oblasti. Kemping přímo v Lomu je odporně plný, tak popojíždíme dva kilometry za Lom kde se přímo u řeky Skim nachází kemping Nissegärden, kde je místa dost. Řeka zde již postupně přechází v jezero Vagavanet, tak je její tok velmi pomalý. K autu stavíme předstan, neboť se tady hodláme zabydlet. Kemp je fajn. Pro děti i dospělé jsou zde lanové dráhy a to i ve vodě, koupaliště mimo studenou řeku, trampolíny a to všechno možné sportovní vyžití vrcholí přímo nad kempem, kde je zajištěná cesta „klettersteig“  na horu Lomseggen, pro vysokohorské turisty. Vše, co k takovým túrám potřebujete vám v kempingu za poplatek půjčí. Ještě cena pobytu: 230 NOR/noc.

V příštím pokračování se budeme věnovat zajímavostem města Lomu.

Luboš Mašek, Smržovka