E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Geocaching – závislost nebo prevence? - Mgr. Petra Horynová Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 31 Říjen 2013 22:42

Potkali jste v přírodě či blízko svého bydliště podivně se chovajícího člověka, který koukal do mobilu či GPS, případně hrabal klacíkem v trávě a listí, lezl na strom a snažil se chovat nenápadně? Možná jsem to byla já. Před pár lety bych netušila, že „k nim“ budu taky patřit. A kdo ze čtenářů mě zná, ví, že jsem na geocachingu už pěkně závislá. Jaká to je vlastně závislost? A nebo je to prevence nebezpečných jevů (v mém případě gaučing, obezita, lenost)?

 

Co je geocaching

Geocaching [anglicky džiokešin, česky geokešink] je dobrodružná hra na pomezí sportu a turistiky, spojující prostřednictvím internetu tisíce lidí z celého světa. Hráč se musí zalogovat na webové stránky www.geocaching.com a otevře se mu přímo obzor netušených možností – geocachingová mapa. Tak najednou zjistí, že všude, kde se pohybuje, jsou schované „poklady“, zvané „cache“ (angl. keš = skrýš). Pomocí navigace GPS (lépe turistické než automobilové) nebo chytrého telefonu s GPS si může stáhnout z internetu přímo geografické souřadnice s popisy jednotlivých keší (tzv. listing). A může jít na věc. 

 

Keš

Keš je krabička různých velikostí, od tzv. nano velikosti (např. magnetický váleček o výšce 1cm a průměru 1cm, vyráběný přímo pro geocaching), přes oblíbené keše – filmovky (krabičky od filmů) až po plastové krabičky na potraviny a dokonce i kbelík. Velikost kešky musí být označena v popisu kešky, abychom věděli, co vlastně hledáme. Značí se tyto velikosti: microcache (např. filmovka, ale spadá sem i nanocache, small (menší krabička o objemu 0,5 – 1 litr), regular (krabice nad 1 litr), large (kbelík – slouží i k výměně knih, CD, plyšáků apod.).

Keš založil kešer, většinou už zkušený, protože navštívil desítky kešek a tudíž ví, jak by keš měla a neměla vypadat. O keš se potom musí starat a udržovat ji pro kešery.

V keši se nachází tzv. logbook – předtištěný papír, smotek, sešitek, bloček, kam kešer zapíše datum a čas nálezu, podepíše se svou přezdívkou (nick), příp. tam dá razítko se svým nickem. Datum, příp. čas nesmí zapomenout poté zaznamenat na netu (zalogovat se).

Kešerská hantýrka

A stává se kešerem nebo kačerem. Těm, před kterými musí být nenápadný a kteří o hře nevědí, se říká mudlové. Pokud jde nějaký mudla hledat kešky s vámi, je to zasvěcený mudla. Hledáte-li v týmu, může to být geomanžel či geomanželka, georobotek (dítě kešerů), geopes (pes kešerů). Pokud je keš často navštěvovaná, vede k ní vyšlapaná cestička - geodálnice. Zkušený kešer už ví, kde hledat a kam sáhnout, má tzv. geočuch.

Při zalogování píše TFTC (Thanks for the cache = Díky za keš), FTF (First to find = První nálezce), apod.

Geokombajn – celodenní výprava za keškami, naplánovaná podle mapy tak, aby jich bylo nalezeno co nejvíce.

 

Z historie

1. května 2000 tehdejší americký prezident Bill Clinton oznámil odstranění umělé odchylky, přidávané do signálu GPS. Geocaching vznikl v USA bezprostředně poté.

2. května 2000 byla umělá odchylka skutečně vypnuta a tím se zlepšila přesnost tohoto vojenského navigačního systému pro běžné civilní uživatele z desítek až stovek na několik metrů.

Téhož dne Dave Ulmer publikoval na Usenetu svou poznámku o možné celosvětové hře Stash Game.

3. května 2000 Dave umístil první keš.

4. května 2000 nalezl tuto první keš Bob Perschau.

První keš mimo USA byla ukryta na Novém Zélandu 12. května 2000. Třetí zemí, kde byla ukryta keš se stalo 15. 5. 2000 Chile.

30. května navrhl Matt Stum poprvé místo Stash používat termín Geocache a hře říkat Geocaching (mj. pro "nelegální příchuť" slova Stash). Dave to akceptoval den poté a 1. června oznámil, že "oficiální" název nové hry je geocaching (stash hunting zůstal názvem "neoficiálním").

První keš v Evropě byla umístěna v Irsku dne 3. června 2000.

Za první měsíc nové hry bylo ukryto 21 keší.

První dosud aktivní keš v ČR je keš nazvaná Tex-Czech z 1.6.2001 umístěná v přírodní rezervaci u Štramberku. (http://wiki.geocaching.cz/wiki/Historie)

V současné době se na světě nachází 1,5 milionu keší, v České republice asi 27 tisíc keší.

 

Obtížnost a terén

Na netu v listingu si najdeme i informaci o tom, jak je hledání konkrétní keše obtížné. Obtížnost znamená, jak lehké či obtížné bude najít keš v úkrytu nebo jak dlouho nám bude trvat, než vyluštíme cílové souřadnice. Má tak 1 (nejlehčí) až 5 (nejtěžší) bodů (hvězdiček). Ohodnotit obtížnost je docela subjektivní, každý hledá jinak, hledání ovlivní i kvalita signálu GPS či momentální intelektová kondice.

Terén se hodnotí také pětibodovou stupnicí. Terén 1 by měl zvládnout i vozíčkář (www.handicaching.com), kešeři s kočárkem, na cestě ke keši by neměly být žádné překážky.

Naopak Terén 5 je jen pro velmi otrlé povahy, velmi náročný terén vyžadující použití speciálního vybavení – horolezecké, potápěčské apod.

Pomůcka pro stanovení počtu hvězdiček terénu:

                1 – doskáču tam po jedné noze

                1,5 – tam kam doskáču po jedné noze, ale vozíčkář tam nedojede

                2 – dojdu po dvou

                2,5 – dojdu po dvou, občas se přidržím

                3 – potřebuju se držet jednou rukou

                3,5 – potřebuju se přidržovat občas oběma rukama

                4 – lezu tam po čtyrech

                4,5 – lezu po čtyrech, i tak mám problém se tam dostat

                5 – technické vybavení je nutné (lano, žebřík atd.) nebo potřebuji jištění

Zjednodušeně odpovídá počtu končetin nutných pro odlov.

(viz. http://wiki.geocaching.cz/wiki/Cache)

 

Nejčastější typy keší s ikonkami 

  • Tradiční: Souřadnice v popisu keše přesně (nebo skoro přesně) odpovídají umístění schránky.
  • Multi: Aby jste našli finální schránku, musíte projít danou trasu a po cestě sbírat indicie, které vám následně umožní vypočítat finální souřadnice. Nebo se také může jednat o sérii schránek, kdy v dané schránce je vždy odkaz na další.
  • Mystery: K získání souřadnic je zapotřebí většinou něco zjistit nebo vyluštit. U těchto schránek bývá často nutná domácí příprava.
  • Virtual: Tyto skrýše se dnes už nepovolují, ale ty staré zůstávají. Nemají fyzickou schránku, ale je nutné na daném místě pořídit fotku či splnit nějaký úkol, jako důkaz.
  • Earth: Také nemají fyzickou schránku. Jako důkaz odlovu bývá fotka z místa a zodpovězení kontrolních otázek. Umísťují se na geologicky zajímavých místech.
  • Event: Srazy podobně postižených individuí, na různých místech (např. 11.11.2011 v 11:11 hod. u tramvaje č. 11) nebo za různým účelem (např. v Bohnicích v psychiatrické léčebně v županu nebo v lednu v plavkách u rybníka)
  • Cito: Srazy spojené s úklidem nebo údržbou určitého místa (les, potok, park).
  • Wherigo: Samostatná hra propojená s geocachingem. Jedná se vlastně o jakousi multikeš kombinovanou s programem, který vás naviguje a úkoluje.
  • Webcam: Podmínkou logu bývá snímek z kamery s vaší osobou. Dnes už se tyto keše nepovolují.
  • Existuje ještě pár dalších druhů, ale s těmi se u nás nesetkáte. 

Travelbugy a geocoiny

Ve větších keších můžeme najít různé drobnosti, suvenýry, hračky – často z kinder vajíček, kterým se říká „kinderbordel, geobordel, kinderšrot“, kvůli kterým se těší na nález naši georobotci. Mění se kus za kus.

Některé předměty v keších nejsou určeny na výměnu. Slouží k tomu, aby cestovaly po světě, ze skrýše ke skrýši. Nazývají se travelbug a geocoin.

Jako travelbug (cestující brouk) může sloužit libovolný předmět, ke kterému se připevní speciální identifikační štítek s vyraženým unikátním kódem. Geocoin je kovová nebo i jiná mince, na které je opět idenfitikační kód. Pokud některý z těchto předmětů v keši najdete, můžete ho vzít pouze tehdy, když víte, že ho v blízké době můžete vložit do jiné keše. Na webu potom můžete sledovat, jak travelbug cestuje po světě.  Může mít určitý cíl, daný majitelem, a nebo si může cestovat jen tak, bezcílně.

CWG (Czech Wood Geocoin) je dřevěná mince s vypáleným logem konkrétního kešera, mění se CWG za CWG.

 

Proč to dělám?

Co mám z toho, že supím v potu na kopec, prodírám se trním, vytahuji klíšťata, padám do louže nebo moknu v průtrži mračen a hledám nějakou krabičku, s pocitem těšení se, kdy se konečně zapíšu? Většina kešerů by asi odpověděla stejně – radost z nálezu, radost, že jsem to dokázala, mám cíl, a navíc já, jako „výkonový“ člověk radost z bodu. Procházky mají konečně smysl, konkrétní cíl. S geocachingem se dostanete na zajímavá místa, o kterých jste vůbec netušili. Keš totiž zakládají většinou místní kešeři, kteří znají okolí a chtějí ostatním připravit nový zážitek. A jsem hodně vděčná kamarádce Míši, která mě k této zábavě přivedla. 

K dnešku mám odloveno 982 keší, což není moc. Mistři v ČR mají kolem 13 tisíc. A mám i jednu schovanou keš, kousek od domu, na hledající kešery se dívám z okna a sleduji různé styly hledání. Muž - kešer stylem – nespustí oči z GPS a podle šipky dělá 1 úkrok doprava, dva kroky dopředu atp. Žena - kešerka prošmejdí všechny kouty, nezalekne se strčit ruku kamkoli.

Při výpravách za keškami potkávám kešery mladé, staré, celé rodiny, sportovně založené, dobrodruhy, občas i tzv. VIP, o kterých čteme v bulvárech apod. Mnohdy potkám u kešky známého, o kterém nevím, že keškuje. Často jsem narazila na skupinku teenagerů, kteří  si zorganizovali tzv. geokombajn – přiběhli ke keši, rychle se zalogovali a běželi dál. Mluvili až o 40 keších za den. Připomínali mi skauty či podobné oddíly, kteří jezdí rádi do přírody. Což je samozřejmě v současné konzumní či internetové společnosti, zejména u mladých, obdivuhodnou zábavou.

Mobilní obdobou je geolokační služba Foursquare.com určená pro uživatele chytrých telefonů. Jde o kombinaci tradičního geocachingu a stále populárnějších sociálních sítí. Uživatelé služby se mohou registrovat v oblíbené restauraci, obchodu, v knihovně, na rozhledně nebo na vrcholku pohoří, za svoje registrace sbírají body a mohou také získat speciální odznáčky.

 

Pokud se dáte ke kešerům, možná se potkáme. Můj nick je Horynka.

 

Zdroje:

http://www.geocaching.cz

http://www.geocaching.com

http://wiki.geocaching.cz/wiki

http://www.milanoxteam.cz/wp/geocaching

 

Článek vyšel v časopisu Prevence, který je možno objednat na  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .