E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Scheuermannova nemoc - zmírnění bolesti Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Středa, 17 Únor 2010 00:00

Dotaz:

„….rád bych se zeptal, zda také poradíte přes internet jak na cviky při Scheuermannově nemoci?  ……. nežiji v ČR …... Mám Scheuermannovu nemoc od 15ti let a  je mi 29 let, a proto hledám léčbu ke zmírnění bolesti. Často chodím plavat tu na Islandu a nahřívám záda. Ale nevím jaké cviky mohou pomoci, proto hledám radu odborníka.

Odpověď:

Scheuermannovo onemocnění je charakterizováno zvýšeným ohnutím hrudní páteře. Dochází k němu v období růstu, kdy zatížení páteře je vyšší, než je rostoucí páteř schopna zvládnout. Proto děti v růstu by neměli zvedat příliš těžké předměty a neměli by větší zátěž přenášet na delší vzdálenosti. Naopak by děti a mládež v růstu měli mít dostatek pohybu bez zátěže a mělo by se u nich dbát na souhru svalů trupu a k tomu patří i dodržování vzpřímené chůze i vzpřímeného sedu. Když přetížení trvá déle, dochází k poškození obratlů. Scheuermannovu nemoc 5x častěji vidíme u chlapců než dívek. Vznik onemocnění u chlapců bývá ve věku 14-16 let, u dívek 12-15 let.

V dospělém věku již u vás neprobíhá onemocnění, ale na Vaši páteři zůstaly následky Scheuermannovy nemoci – miskovité prohlubně na obratlích a nebo i těžší následek zvýrazněné prohnutí hrudní páteře – hyperkyphoza. U vás v dospělém věku je nutné ohlídat, aby nedocházelo k zhoršování již vzniklých změn.  To znamená cvičením bránit dalšímu ohýbání Vaší páteře a tím i zpomalíte vznikání degenerativních změn na páteři. Cvičením potřebujete protahovat záda a záda by měli být na srovnané pánvi. Jak srovnat pánev se dočtěte nyní v únoru v tomto e-časopise. Postupně budeme představovat více cviků na protahování páteře – v brzké době například cviky zvané „brokáty“. K narovnání pomáhá i správné dýchání, protahování prsních svalů, dbaní na správnou polohu horních končetin. Dále je dobré dodržovat vzpřímený sed, chůzi. Vhodné je plavání, výborná je Nordická chůze /o ní se více rozepíšeme v březnu/, dobré jsou pravidelné masáže.