E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

SERIÁL - NORDIC WALKING - 5.díl Obtížnost tras - autorka Simona Dolejší Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 30 Říjen 2011 16:05

Severská chůze se stala regulerním sportem, avšak nepřestává být vynikající pohybovou aktivitou i pro osoby po některých onemocněních a zraněních nebo pro osoby dříve narozené. Proto se můžeme rozhodnout s jakým cílem se jí věnujeme.

Rozdělujeme intenzitu na:
a) rekreační
b) povzbuzující
c) aktivní
d) závodní

Při nejnižší úrovni NW využíváme při prevenci onemocnění, jako součást zdravého životního stylu nebo jako součást rehabilitace odstraňující vzniklé problémy zdraví. Pro druhou úroveň je charakteristické zvyšování aerobní kapacity, vytrvalosti a je využívána jako součást redukčního programu při boji s nadváhou. Cílem třetí úrovně je zvýšení celkové zdatnosti využitelné i při jiných aktivitách. Čtvrtý stupeň je již součástí vrcholového provozování severské chůze. Ukazatelem může být tepová frekvence dosažená po určitou dobu. Jde však pouze o orientační údaje a věnujeme se jim více v příštím pokračování našeho seriálu. I zde však zdůrazňujeme, že vždy jako před všemi sportovními výkony tj. i na rekreační úrovni je důležité řádné rozcvičení, stejně jako zásada, že při jakékoliv anomálii severkou chůzi přerušíme. Zkušení vám poradí, kdykoliv vám činí problémy se běžně za intenzivního pohybu bavit se spolusportujícími, zastavte se a vydýchejte. Není to ostuda. Na vyspělosti kolektivu se pak pozná, zda s vámi jeden či více chodců zůstane.

Je logické, že náročnost provozování této aktivity souvisí s terénem, převýšením i délkou trasy. Mnohá centra již také nabízejí rozdílné trasy a k nim i „průvodce“. Ty nejen napomáhají orientaci nebo upozorňují na náročnější úseky, ale často i na pozoruhodnosti zvolené trasy. Při provozování nordic walkingu minimálně v prvních třech stupních je třeba docenit jeho poznávací a společenskou funkci.

Pro vaší orientaci jsme připravili pomůcku pro vaší rychlou orientaci, stupně obtížnosti nejsou identické s rozdělením úrovně provozování, i když je logické, že v rekreační fázi budete spíše využívat méně náročných tras.

Orientační tabulka obtížnosti tras v návaznosti na délku a převýšení:

Lehká trasa:       do 5km převýšení do 100m, do 15km převýšení do 200m

Střední trasa:     do 5km převýšení do 200m, do 15km převýšení do 300m, nad 15km převýšení do 450m

Těžká trasa:       do 15km převýšení do 450m, nad 15km převýšení nad 600m.           Simona Dolejší, program nabídky nordic walking, www.pensionsimona.cz