E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

MATTERHORN Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Čtvrtek, 13 Říjen 2011 21:25

Nejhezčí čtyřtisícovka. Horský lev. Hora, která byla navržena jako jeden z nových divů světa. Dosahuje výšky 4478m n. m. Její název je v překladu matte (horská louka) a horn (roh). Letošní léto mi dovolilo strávit několik nezapomenutelných dní v jeho okolí.

Nejdříve něco z historie. Výstup na něj byl dlouho považován za nemožný. Vesničané z okolních osad v něm viděli sídlo zlých duchů. Až v polovině 19.století začali alpští horští vůdcové doprovázet  první horolezce. V roce 1861 se začalo s prvními pokusy o dobytí vrcholu Matterhornu, a to nejen ze švýcarské strany, ale i italské, neboť hora se tyčí na hranici mezi oběma těmito státy. Neúspěšné pokusy trvaly do roku 1865, kdy se spojila dvě horská družstva do sedmičlenné skupiny. Se čtyřmi horolezci šli dva horští vůdci z Zermattu a jeden ze Chamonix. 14.července stanuli úspěšně na vrcholu, ale při sestupu je potkalo neštěstí. Jeden z nich se smekl, lano se při jeho pádu přetrhlo a strhl i další tři členy skupiny. Do Zermattu se tak vrátil jen angličan Edward Whymper se dvěma průvodci, otcem a synem Taugwaldery. Historie výstupů na horu je v zermattském muzeu.

záběr na ledovcovou říčku Mattervispa a Zermatt


Nyní  na Matterhorn vede několik výstupových cest. Vyžadují zkušenost orientace v nepřehledném strmém terénu a jsou značně časově náročné. Přesto na vrcholu stane každý rok několik stovek horolezců.

chata Hörnli a nad ní Matterhorn

Pro turistu, který se rozhodne vyjít co nejvýše chodeckou cestou ze švýcarské strany, je zde metou chata Hörnli hütte ve výšce 3260m n.m. Několik desítek metrů nad ní je již nástup k cestě horolezecké. Cestu k chatě si můžete zkrátit lanovkou na Schwarzsee (2583m n.m.). Na výstupovou trasu navazuje několik cest z údolí a závěr vede po hřebínku k chatě. Téměř celou cestu je vidět vrchol hory!

švýcarské kravičky byly všude

Pokud chcete mít Matterhorn vyfotografovaný „přes údolí“, je atraktivní výlet na Gornergrat. Na tento vrchol se dostanou i rodinky s dětmi, neboť sem vede vysokohorská železnice. Šplhá do výšky 3089m n. m. Dáme-li však přednost prožitku a sportovnímu výkonu, můžeme vystoupit v jedné z níže položených stanic a při cestě vzhůru se těšit horskou květenou, potkávat sviště i obdivovat okolní hory a ledovce. A co je zde nejvyhledávanější – v jezírku Riffelsee se kouzelně odráží Matterhorn. Při sestupu z Gornergratu můžeme opět obdivovat modřínové lesy s porosty azalek.

odraz Matterhornu v Riffelsee

A teď něco o horském „top“ středisku Zermatt. Leží ve výšce 1620m n. m. na konci údolí Mattertal a protéká jím horská říčka Mattervispa. Dostanete se k němu jen elektromobily nebo vlakem, všechna ostatní auta musí parkovat v 7km vzdálené obci Täsch. Proto je v městečku klid a zdravé ovzduší. I když zde na hlavní třídě najdeme výlohy špičkových značkových obchodů, městečko si zachovalo starobylý ráz. Architektura je stylová, převažují např. stejné sklony střech a na domech je použito dosti dřeva. A samozřejmě všude na balkonech květiny. V zimě je Zermatt střediskem lyžařů (ale i v létě jsme jich pár potkali, zřejmě využívali možnosti jízdy na ledovci), v létě horolezců a turistů z celého světa. Obklopen je vysokými horami Walliských Alp, z nichž je nejvyšší Monte Rosa (4634m n. m.). Ze Zermattu vede několi delších lanovek až do výšky 3883m n. m.(Kleine Matterhorn) a mnoho cest jak po travnatých úbočích, tak k ledovcům. Nadchnou vás velkolepé výhledy, bohatá flóra i fauna – viděli jsme sviště i kozorohy.

pohled na Monte Rosu a Liskamm,mezi nimi ledovec Grenzgletscher,dole Gornergletscher

A tak až se doma proberete z omámení a z 500 fotografií alespoň 300 vymažete, aby zbyly jen ty nejkrásnější, zůstane vám v srdci nezapomenutelný zážitek. A asi stejně jako já se budete chtít alespoň na pár dní zase vrátit a projít další cesty k vrcholům či jen údolími pod Matterhornem.         ZP