E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Motto : Zkušenost je rozdíl mezi vím a znám. - Pavla Picková Tisk Email
Úvod
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 21:42

podtitul: Cesta z Prahy na venkov     
Člověku je nabídnuto široké pole vědění, ze kterého nyní v praxi zkouším část, související s půdou a pěstováním života rostlinného, živočišného a lidského. Ráda bych se s vámi podělila o své poznatky a požádala o rady, mám tel.777672181, nebo meil Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Máme pozemek 3.000 m2, na Žatecku, v dešťovém stínu, na konci vesnice, 15 let neobdělávaný, takže výborný pro ekologické zemědělství. Je tam dvůr, stodola, maštal, chlívek a dřevníky. Máme studnu i obecní vodu z vodovodního řadu a chytáme dešťovou vodu. Posádka – já a 92letý otec, občas muž a děti. Je tam:  přední zahrada, se dvěma starými švestkami, nově zasazenými čtvrtkmeny a zákrsky jabloní, třešní a švestek. Jsou tam rybízové a angreštové keře a malá vinice. Dále je tam jahodová plantáž, borůvkový kout, živý plot z ostružiní, rajčatový záhon s přístřeškem a kořenová čistička odpadních vod z celého objektu, ze které také zaléváme. Dále je tam zadní zahrada se starou jabloní, višňovými stromy, velkou lískou a šípkovými keři. Kolem zadní zahrady a pole děláme podle projektu Anastasie – živé vysazované a proplétané oplocení. Je tam místo na posezení u táboráku, hrací koutek pro děti, a zakládáme malou zoologickou zahrádku s domácím zvířectvem na užitek i kontakt lidí s živočichy. Nevěřili byste jak je zajímavý, např. život slepic, když máte možnost ho v klidu chvíli pozorovat. Vpředu tomu nabídnete zrní a další pochoutky, vzadu z toho vypadává prima hnojivo a bio-vajíčka, která jsou pochoutkou. Od půlky června budeme mít dvě jehňata jako živé sekačky a v červenci dvě kačenky na koupání ve vyřazené vaně.

Pole, které zbavuji krásných 1,5m velkých bodláků a jiného „ plevele“. Systém: kosení, vyrývání kořenů, posunování pojízdného kurníku se slepicemi ve voliéře a kobercové techniky je účinný. Máme už několik pěkných záhonů zeleniny. Voliéra udržuje slepice v místě, které chceme odplevelit. Ty ji prohrabují a prohnojí. Mají tam dost prostoru a jsou chráněny před přirozenými nepřáteli, neboť jsme na konci vesnice u lesa. Drůbeží kakýše zakládám do krytého kyblíku na zákvas a naředěným pak hnojím. Používám také kvalitní kompost, o který se pokouším podle poznatků Findhornské nadace. Podle publikací o biozahradě dávám do kompostu lógr od kávy (pokud k nám jezdí přátelé, kteří ještě „turka“ vyhledávají). Protože přitahuje žížaly, které činí kompost kvalitní. Hledám možnosti jak oživit ještě více půdu pomocí prostředků biodynamického zemědělství. Z poznatků permakultury pak zkouším jak postupovat tak, aby rostliny, živočichové a lidé si pomáhali navzájem.  Rostliny pěstuji podle bio tabulky vhodných a nevhodných kombinací, střídám osevní plochy a nepoužívám žádnou chemií apod. Zeleninu vysévám už v lednu do truhlíků podle poznatků z publikace Výsevní dny, kterou každý rok překládá Ing.Radomil Hradil. Protože nikdo v okolí nemá úly, chtěla jsem vyrábět obydlí pro včely samotářky, kvůli opylování. Jak se to dozvěděly, nevím, ale už jsou nastěhované v zaslepených okénkách na zadní straně chlívků. Med jim brát nebudu a opylování je zajištěno, děkuji za to, jako by mi zde často pomáhala laskavá síla přírody. Bude-li zájem, podám zprávy o vývoji a příhodách v tom malém ráji. Objímám všechny Pavla.