E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Železné hory Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 16:40

Rozhodli jste se pro poklidnou dovolenou v Čechách? Pak doporučuji  Železné hory. Pohoří /580km2/ je součástí většího celku Českomoravské vrchoviny. Se svými největšími vrcholy - šestistovkami:  Vestec  668 m.n.m., Spálava 663 m.n.m., U Chloumku 661 m.n.m., Srní 653 m.n.m., Zuberský vrch 650 m.n.m., Polom 649 m.n.m., Krásné 614 m.n.m., Bučina 606 m.n.m., nepatří zrovna k velehorám.

Ale kdo měl možnost v Železných horách prožívat prázdniny svého dětství /tak jako já/, ví, že je to krajina, která se zakousne do podvědomí, jako prototyp krásy přírody.

Železné hory jsou povodím pro krásné řeky Doubravku a Chrudimku  a jsou zde velké vodní nádrže Seč, Křižanovice, Práčov, Konopáč, Kraskov. Naleznete zde krásné rozsáhlé lesy, zříceniny starých hradů, upravené vesničky a městečka s kostelíky i hospodami, kde o sobotách byly taneční zábavy. V Železných horách najdete památné stromy, tak jako stará lípa v obci Lány, v obci Polom je dokonce i prales.

Ke koloritu Železných hor patřily i poutě, nejraději jsem měla pouť na Modletíně při kostele sv. Anny z konce 17.století. Cesta tam byla lesními cestami hlubokým lesem kolem rašelinišť.

V skoro v každé vesnici  lze nalézt stopy po bývalé tvrzy, je zde více zřícenin hradů, např. Lichnice, zámky, např.  Slatiňany s hipologickým muzeem.

Není pouhou náhodou, že Železné hory přitahovaly malíře. Z těch nejslavnějších byly Antonín Chitussi, Antonín Slavíček, Jindřich Průcha,  ale malíři zde malují stále. Mě velmi zaujal malíř Josef Mathias Minařík, s kterým se můžete potkat v obci Jeřišno a možná, že Vás nechá nahlédnout i do své kouzelné zahrady.

Hrad Lichnice - zřícenina raně gotického hradu ze 13.století